Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat de Deense timmerman en speelgoedmaker Ole Kirk Christiansen in Filskov (Zuid-Denemarken) werd geboren.
Christiansen bouwde meubels voor boeren in de omgeving. Tijdens de jaren van de Grote Depressie begon hij goedkope miniatuurversies van zijn meubels te maken, wat leidde tot de fabricage van houten speelgoed in 1932. Twee jaar later noemde Christiansen zijn bedrijf “LEGO”, afgeleid van het Deense zinsdeel “leg godt” wat “speel goed” betekende.
Vanaf 1949 brachten Ole Kirk en zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen de bekende plastic bouwsteentjes op de markt. Om de verkoop te stimuleren bedachten ze een nieuwe marketingformule door de Legostenen onderdeel te laten maken van een creatief speelproces.

ole-kirk-christiansen
Ole Kirk Christiansen

Ole Kirk Christiansen overleed in 1958 op 66 jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn zoon Godtfred Kirk nam het familiebedrijf over. Na zijn dood in 1995 nam diens zoon Kjeld Kirk Kristiansen de leiding van LEGO in handen. In 2004 legde hij die functie neer. Zijn opvolger was Jørgen Vig Knudstorp die nu nog altijd de CEO is van LEGO. Kjeld Kirk Kristiansen is nu 68.

4000007
De woning van Ole Kirk Christiansen in LEGO

Op diezelfde 7 april 1891 overleed in Bridgeport (Connecticut) op 80-jarige leeftijd de Amerikaanse showman Phineas Taylor Barnum.
P.T. Barnum exploiteerde een circus dat deels het karakter van een rariteitenshow had. Hij noemde het “The greatest Show on Earth”. Daarmee heeft hij een groot gedeelte van zijn leven rondgereisd. Barnum verstond de kunst om zaken die op zich niet heel revolutionair waren op een spectaculaire manier onder de aandacht te brengen. De uitdrukking “barnumreclame”, reclame voor iets wat eigenlijk geen reclame verdient omdat het niet echt iets speciaals is, werd naar hem vernoemd. Een van zijn gevleugelde uitspraken was “There’s a sucker born every minute“, waarmee hij wilde aangeven dat er genoeg mensen zijn die gemakkelijk voor de gek gehouden kunnen worden.

PT_Barnum_1851-crop
P.T. Barnum

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s