Vandaag, donderdag 27 maart 2014, is het precies 50 jaar geleden dat op Goede Vrijdag 27 maart 1964 de Amerikaanse staat Alaska getroffen werd door een aardbeving van 9.2 op de schaal van Richter. Daarmee is deze aardbeving de tweede zwaarste die ooit werd opgemeten.

Aardbeving Alaska 01De zwaarste was de aardbeving in Chili van vier jaar eerder die een magnitude van 9.5 op de schaal van richter haalde en aan enkele duizenden mensen het leven kostte.
De aardbeving in de Indische Oceaan van 26 december 2004 die verantwoordelijk was voor de Tsunami waarbij in Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand ongeveer 250.000 doden vielen, is de derde zwaarste aardbeving ooit geregistreerd.
De aardbeving in Japan van 11 maart 2011, die we ons herinneren van de zware tsunami en de daaraan gekoppelde nog steeds voortdurende problemen aan de kernenergiecentrale van Fukushima, was de vijfde krachtigste aardbeving ook geregistreerd.
A1964
De aardbeving in Alaska van 50 jaar geleden gebeurde om 17u36 lokale tijd (bij ons was het toen al zaterdag 28 maart 1964), duurde bijna drie minuten en veroorzaakte grote landverschuivingen en tsunami’s waarbij in totaal 139 doden werden geteld. Ze werd veroorzaakt doordat de Pacifische Plaat onder de Noord-Amerikaanse Plaat schuift.
WRS0004
Op sommige plaatsen steeg de bodem met meer dan 10m terwijl hij elders met bijna 2.5m daalde!
De tsunami’s die door de aardbeving ontstonden waren tot 67 meter hoog, maakten 124 slachtoffers tot aan de Amerikaanse oostkust toe en veroorzaakten schade tot in Japan en Hawaii. Ze waren merkbaar tot in Peru, Nieuw-Zeeland, Papua New Guinea en Antarctica.
DSC01726
Er vielen 15 doden als direct gevolg van de aardbeving. Daaronder één werknemer toen de verkeerstoren van de luchthaven Anchorage instortte.

AlaskaQuake-FourthAve

De hoofdstad Anchorage werd zwaar getroffen. In een bepaalde wijk werden 75 huizen meegesleurd in een aardverschuiving. Dat gebied werd later omgevormd tot het “Earthquake Park”. Verschillende dorpen werden compleet verwoest en zijn nooit meer herop gebouwd.
Good_Friday_Earthquake_at_Turnagain_Arm
De aardbeving zorgde er ook voor dat een radarstation voor het detecteren van lange afstandsraketten die door de Sovjets zouden kunnen worden afgeschoten zes minuten lang uitviel. Het was de enige maal in de bestaansgeschiedenis van dit station dat dit gebeurde en het Amerikaanse luchtruim was dus gedurende zes minuten blind voor een inkomende aanval vanuit die richting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s