Vandaag, woensdag 19 februari 2014 is het precies 20 jaar geleden dat op zaterdag 19 februari 1994 Mariah Carey in de BBC Charts nieuw binnen kwam op de eerste plaats met “Without You”. Zij verving er D:Ream met “Things Can Only Get Better”.

Mariah Carey
Mariah Carey

Mariah Carey bleef 4 weken op de eerste plaats staan en werd toen afgelost door Doop en “Doop”. Na 11 weken aanwezigheid verdween zij na zaterdag 30 april 1994 uit de charts.

“Without you” was in 1970 geschreven door Pete Ham en Tom Evans van de groep Badfinger, een van de eerste Britse powerpopgroepen. Hun tweede album, “No dice”, verscheen in 1970. Daarop stond naast de single “No matter what”, die aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een top 10-hit opleverde voor de groep, ook het nummer “Without you” dat echter nooit op single verscheen.
Naast zanger-gitarist Ham en basgitarist Evans waren ook drummer Mike Gibbins en gitarist Joey Molland lid van de groep.
Badfinger werd vooral bekend door zijn tragische geschiedenis die wordt gekenmerkt door slechte promotie, oneerlijk management en de daaruit voortvloeiende zelfmoord van twee leden.
Hun platenfirma Apple Records, opgericht door The Beatles in 1968, was namelijk na het uiteengaan van The Beatles in financiële wanorde geraakt en besteedde nauwelijks aandacht aan promotie voor Badfinger.
Daarnaast hield hun Amerikaanse manager Stan Polley geld achter waardoor de groep in een financieel dieptepunt terechtkwam.
Pete Ham verkeerde ook nog in een relatiecrisis, waardoor hij in een depressie raakte. Op 24 april 1975 hing hij zich drie dagen voor zijn 28e verjaardag op in zijn garage. Dat maakte hem meteen ook een, weliswaar minder bekend, lid van de “27-club”. Op het afscheidsbriefje dat hij voor zijn vriendin en haar zoon achterliet, stond onderaan: “P.S. Stan Polley is a soulless bastard. I will take him with me.”  (“P.S. Stan Polley is een zielloze klootzak. Ik neem hem met me mee.”)
Tom Evans probeerde nog royalty’s te krijgen voor het nummer “Without you”, waarvan hij medecomponist was, maar dit geld kwam ook bij Stan Polley terecht. Uiteindelijk ging Evans failliet. Op 19 november 1983 hing hij zich na een telefoongesprek met Joey Molland op in zijn tuin.
Mike Gibbins overleed op 4 oktober 2005 op 56-jarige leeftijd in Oviedo, Florida in zijn slaap.
Het enige overgebleven originele bandlid, Joey Molland, woont tegenwoordig in Minnetonka, Minnesota en treedt op zijn 66ste nog steeds op onder de naam Badfinger. In 2009 overleed zijn vrouw Molland Kathie Wiggins met wie hij sinds 1972 getrouwd was.
Stan Polley overleed in 2009. Hij werd 87 jaar.

Badfinger's classic line-up: Pete Ham (+), Mike Gibbins (+), Tom Evans (+), Joey Molland (v.l.n.r.)
Badfinger met v.l.n.r.: Pete Ham (+), Mike Gibbins (+), Tom Evans (+), Joey Molland
Joey Molland
Joey Molland

“Without You” werd voor het eerst gecoverd in 1971 door de Amerikaanse zanger Nilsson (Harry Nilsson, 1941- 1994). Deze versie werd een nummer 1 hit in o.a. de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, bereikte de tweede plaats in Nederland maar kwam in Vlaanderen niet hoger dan de 14e plaats.

In 2003 was een cover van “Without You” de debuutsingle van Natalia. Deze versie bereikte wel de eerste plaats in de Radio 2 Top 30.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s