Vandaag, woensdag 26 juni 2013, is het precies 65 jaar geleden dat op zaterdag 26 juni 1948 de Verenigde Staten met een luchtbrug naar West-Berlijn begonnen. Die luchtbrug was een antwoord op de blokkade van West-Berlijn die Sovjetleider Stalin had ingesteld. Die maatregel was op haar beurt een reactie op de invoering van de Duitse Mark in West-Berlijn.
Tot 1948 was de bijna waardeloze Reichsmark de gemeenschappelijke valuta in zowel de Westerse zones als de Sovjet zone van Duitsland. Een nieuwe munt was nodig om een einde aan de zwarte markt te maken.

Morgen is iedere Duitser 40 mark rijker

Op 18 juni 1948 kondigden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk aan dat op 21 juni de Duitse Mark zou worden ingevoerd. Een dag later voerden de Sovjets in Oost-Duitsland de Ostmark in, de nieuwe officiële munteenheid van de DDR.

Geldzuivering oost-berlijn

Op 19 juni begonnen de Sovjets de bevoorrading van de Westerse zones in Berlijn te bemoeilijken. Op 25 juni was de blokkade een feit.

Alle spoorwegverkeer tussen Berlijn en het Westen stopgezet

West-Berlijn over een maand zonder voedsel

Overleg tussen de Amerikanen en de Britten leidde diezelfde dag tot de instelling van de luchtbrug. Het eerste, Amerikaanse, toestel landde op 26 juni op de luchthaven Tempelhof. Hiermee werd de luchtbrug opgestart.

Luchtarmada gaat Berlijn van voedsel voorziebn

De luchtbrug bleef in gebruik tot mei 1949. In die periode werd ongeveer 2,3 miljoen ton vracht, waaronder 1,44 miljoen ton kolen, 490.000 ton levensmiddelen en 160.000 ton bouwmaterialen voor de uitbouw van de luchthavens vervoerd. Bij de ongeveer 278.000 vluchten kwamen meerdere dodelijke ongevallen voor. In totaal kwamen 78 mensen bij deze ongevallen om het leven (31 Amerikanen, 41 Britten en 6 Duitsers).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s