Vandaag, woensdag 27 maart 2013, is het precies 150 jaar geleden dat op 27 maart 1863 in Alwalton de Britse technicus Henry Royce werd geboren.

Henry Royce
Henry Royce

Henry Royce startte in 1884 met een eigen bedrijf dat elektrische apparatuur maakte. Door toenemende concurrentie vanuit Duitsland en de Verenigde Staten legde hij zich toe op een nieuw product, de automobiel. Tussen 1901 en 1903 kocht hij een gebruikte De Dion en een Décauville, maar deze auto’s bevielen hem niet. Omdat hij als technicus streefde naar mechanische perfectie besloot hij om op basis van deze twee wagens zelf een goedgebouwde auto te construeren. Hij fabriceerde drie exemplaren. Eén ervan gaf hij aan Henry Edmunds, één van de directeurs van het bedrijf. Henry Edmunds was bevriend met Charles Rolls die in Londen een autoshowroom uitbaatte.
Edmunds regelde een ontmoeting tussen beiden die plaatsvond op 4 mei 1904 in het Midland Hotel in Manchester. Rolls en Royce gingen een overeenkomst aan waarbij Royce auto’s zou bouwen die dan exclusief door Rolls werden verkocht. Een clausule bepaalde dat de auto’s de naam Rolls-Royce zouden krijgen.
Hun eerste auto was de Rolls-Royce 10 HP. Hij werd in 1904 geïntroduceerd en voorgesteld op het autosalon van Parijs. Deze 10 HP leek sterk op de auto’s die Henry Royce in 1903 had gebouwd en toen nog verkocht had onder de naam Royce. Van deze auto bestaan nog exemplaren. Het eerst gebouwde exemplaar staat tentoongesteld in het Manchester Museum of Science and Industry.

Rolls-Royce 10 HP
Rolls-Royce 10 HP

De firma Rolls-Royce Limited werd op 15 maart 1906 opgericht. In 1908 verhuisde de productie naar Derby waar nu nog altijd de hoofdzetel gevestigd is.
Charles Rolls kwam op 12 juli 1910 om het leven tijdens een ongeluk met zijn vliegtuig. Hij was de eerste Brit die bij een vliegtuigcrash om het leven kwam.
In 1971 ging Rolls-Royce failliet. Het bedrijf werd genationaliseerd en in 1973 opgesplitst. De autodivisie werd afgesplitst als Rolls-Royce Motors en de vliegtuigmotorendivisie ging alleen verder. In 1998 werd Volkswagen AG eigenaar van het bedrijf maar niet van de naam en het logo waarvan de rechten door BMW werden gekocht. Sinds 2003 bouwt Volkswagens de Bentley en BMW de Rolls Royce.
In de Rollys Royce fabriek die BMW tien jaar geleden in het Engelse Goodwood bouwde worden nu nog de Rolls-Royce Ghost en de Rolls-Royce Phantom gebouwd.
Henry Royce overleed op 22 april 1933 in Zuid Engelse West-Wittering. Hij was 70 jaar.
Oorspronkelijk was zijn as begraven onder zijn standbeeld in Derby. In 1937 werd die urne opgegraven en bijgezet in de Saint-Andres kerk van zijn geboorteplaats Alwalton.

Het standbeeld van Henry Royce in Derby
Het standbeeld van Henry Royce in Derby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s