Vandaag, maandag 25 maart 2013, wordt de op 25 maart 1928 in Cleveland geboren Amerikaanse astronaut Jim Lovell 85 jaar! Proficiat!
Lovell was gezagvoerder van Apollo 13, de maanmissie die verfilmd werd in de gelijknamige film van Ron Howard uit 1995 waarin de rol van Lovell gespeeld werd door Tom Hanks.
Het was ook Lovell die de historische woorden “Houston, we’ve had a problem” uitsprak.

Apollo 13
Apollo 13

Lovell is ook één van de drie mensen die aan twee maanreizen meedeed. De eerste keer in 1968 met Apollo 8, één van de testvluchten met het oog op de maanlanding, die de eerste bemande missie werd die in een baan om de maan werd gebracht. Tijdens deze vlucht was Lovell samen met zijn mede-bemanningsleden Frank Borman en William Anders de eerste mens die de achterkant van de maan zag.

Apollo 8
Apollo 8

Met Frank Borman had Lovell in december 1965 al 14 dagen in een baan om de aarde doorgebracht aan boord van Gemini 7. Daarbij hadden ze voor het eerst een koppeling uitgevoerd met een ander bemand ruimtetuig, de Gemini 6A, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis vier mensen tegelijk in de ruimte waren.

Gemini 7
Gemini 7

In november 1966 zat Lovell samen met Buzz Aldrin -die in 1969 de tweede mens op de maan zou worden- aan boord van Gemini 12, de laatste bemande vlucht van het Geminiprogramma van de NASA, tijdens dewelke de techniek van een ruimtewandeling werd verbeterd.

Gemini 12
Gemini 12

De andere twee astronauten die twee maanreizen ondernamen zijn John Young en Eugene Cernan. Young landde in juli 1972 met Apollo 16 op de maan, Cernan met Apollo 17 in december 1972. Lovell zat ook in de backup-crew voor Apollo 11 -die van de eerste maandlanding- en door de problemen met Apollo 13 is Jim Lovell de enige van die drie die nooit op de maan wandelde maar werd hij wel recordhouder als de mens die het verste van de aarde verwijderd is geweest: 401.056 kilometer.

In de film “Apollo 13” is Lovell aan het einde te zien als de kapitein van de USS Iwo Jima, het schip dat de drie astronauten na hun landing in de Stille Oceaan aan boord nam. Lovell geeft Tom Hanks, die dus de rol van Lovell speelt, een hand als hij aan boord komt van het schip.
Op de maan is een kleine krater naar Lovell genoemd.

Jim Lovell
Jim Lovell

Een overzicht van de nog levende astronauten die op de maan wandelden, naar de maan vlogen of hun maanvlucht net misten:

 • Frank Borman (85). Vloog met de testvlucht Apollo 8 naar de maan.
 • Jim Lovell (85). Met Apollo 8 naar de maan gevolgen als testvlucht, behoorde tot de backup-crew van Apollo 11 en kon met Apollo 13 niet landen op de maan.
 • Richard F. Gordon, Jr. (83). Piloot van de Commando Module van Apollo 12.
 • Buzz Aldrin (83). Met Apollo 11 de tweede mens op de maan.
 • Thomas Stafford (82). Met Apollo 10 als testvlucht naar de maan gevlogen.
 • Edgar Mitchell (82). Met Apollo 14 de zesde mens op de maan.
 • John Young (82). Met Apollo 10 naar de maan gevolgen als testvlucht en was met Apollo 16 de negende mens op de maan.
 • Michael  Collins (82). Piloot van de Commando Module van Apollo 11.
 • Vance D. Brand (81). In de backup crew van Apollo 15 was hij piloot van de Commando Module. Hij had moeten meevliegen met Apollo 18 maar die missie werd afgelast.
 • Alfred Worden (81). Piloot van de Commando Module van Apollo 15.
 • Alan Bean (81). Was met Apollo 12 de vierde mens op de maan.
 • David Scott (80). Met testvlucht Apollo 9 bleef hij in een baan rond de aarde maar met Apollo 15 was hij de zevende mens op de maan.
 • Joe Engle (80). Behoorde tot de backup crew van Apollo 14. Hij had op de maan moeten landen met Apollo 17, maar toen bekend werd dat dit de laatste Apollovlucht zou worden drongen wetenschappers erop aan dat de geoloog Harrison Schmitt zou meegaan in plaats van Joe Engle.
 • William Anders (79). Vloog met de testvlucht Apollo 8 naar de maan en was in de backup crew van Apollo 11 piloot van de Commando Module.
 • Fred Haise (79). Behoorde tot de backup crew van Apollo 11 en kon met Apollo 13 niet landen op de maan.
 • Eugene Cernan (79). Vloog met de testvlucht Apollo 10 naar de maan en was met Apollo 17 de elfde mens op de maan en verliet er als voorlopig laatste mens de maan.
 • Harrison Schmitt (77). Verving bij Apollo 17 als geoloog Joe Engle en was de twaalfde mens op de maan.
 • Charles Duke (77). Was met Apollo 16 de tiende en jongste mens op de maan.
 • Ken Mattingly (77). Was voorzien als piloot van de Commando Module van Apollo 13 maar werd vervangen door John L. Swigert. Bij Apollo 16 was hij de piloot van de Commando Module.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s