Vandaag, dinsdag 5 maart 2013, is het precies 50 jaar geleden dat op 5 maart 1963 de Amerikaanse countryzangeres Patsy Cline op slechts 30-jarige leeftijd in Camden, Tennessee, bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam.

Patsy Cline
Patsy Cline

Patsy Cline werd als Virginia Patterson Hensley geboren op 8 september 1932 in Winchester, Virginia. Patsy was een afkorting van haar tweede naam Patterson, Cline was de achternaam van haar eerste man, Gerald Cline, met wie ze van 1953 tot 1957 getrouwd was.

Cline scoorde in 1957 een grote hit met “Walkin’ After Midnight“. Daarna was het wachten tot 1961 en “I Fall to Pieces” en “Crazy“, een nummer van Willie Nelson. Begin 1962 scoorde ze nog een hit met “She’s Got You“.

Crazy

Op zondag 3 maart 1963, twee dagen voor haar dood, had Patsy Cline  samen met een tiental andere artiesten een benefietconcert gegeven in Kansas City voor de familie van disc jockey “Cactus” Jack Call die op 25 januari van dat jaar in een auto-ongeval om het leven was gekomen.
Omdat de luchthaven van Fairfax in een dikke mist gedompeld was, moest ze een dag langer gewacht worden om naar huis te vliegen. Countryzangeres Dottie West stelde haar nog voor om mee te rijden met de auto naar Nashville maar Cline bedankte voor de rit van ongeveer 1000km.
In de namiddag van dinsdag 5 maart 1963 vloog ze terug naar Nashville. Haar manager Randy Hughes was de piloot van het kleine Piper Comanche vliegtuigje. Country ster Hawkshaw Hawkins had de plaats ingenomen van Billy Walker die dringend in Nashville werd verwacht. De vierde passagier was Cowboy Copas, een andere countryzanger. Diens oudste dochter Kathy was getrouwd met Randy Hughes.

Hawkshaw Hawkins
Hawkshaw Hawkins

 

Cowboy Copas
Cowboy Copas

 

Cowboy and Cathy Copas
Cowboy and Cathy Copas

Na een tussenlanding kwam het vliegtuig in slecht weer terecht. Dit zal het er voor Randy Hughes, die niet gewoon was om alleen op instrumenten te vliegen, niet gemakkelijker op gemaakt hebben.
Om 18u20 stortte het vliegtuig neer in een bos nabij Camden, een plaatsje in Tennessee op 120km ten westen van Nashville.
Het wrak werd pas ’s anderendaags in de ochtend gevonden.

De plaats waar het vliegtuig neerstortte
De plaats waar het vliegtuig neerstortte
Patsy Cline Memorial op de plaats van het ongeluk
Patsy Cline Memorial op de plaats van het ongeluk

Patsy Cline werd begraven op de begraafplaats Shenandoah Memorial Park in haar geboorteplaats Winchester, Virginia.

Haar graf
Haar graf

De drie verongelukte artiesten waren kind aan huis in het Ryman Auditorium  in Nashville, Tennessee, waar wekelijks de Grand Ole Opry werd opgevoerd en uitgezonden op de radio. de Grand Ole Opry was een concert van countrymuziek waar in de loop der jaren de grootste country sterren passeerden.

Ryman Auditorium
Ryman Auditorium

In 1985 werd de film “Sweet Dreams” over het leven van Patsy Cline uitgebracht.  Daarin speelde Jessica Lange de rol van Cline.

"Sweet Dreams" (1985)
“Sweet Dreams” (1985)

Het vliegtuigongeval gebeurde net iets meer dan vier jaar na de vliegcrash waarbij Buddy Holly, Ritchie Valens, J. P. “The Big Bopper” Richardson, en de piloot, Roger Peterson, om het leven kwamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s