Vandaag, vrijdag 15 juni 2012, is het precies 75 jaar geleden dat op 15 juni 1937 in Littlefield, Texas, de op 13 februari 2002 in Chandler, Arizona, op 65-jarige leeftijd overleden Amerikaanse countryzanger en gitarist, Waylon Jennings werd geboren.

Waylon Jennings

Waylon Jennings is bekend vanwege twee zaken. In de winter van 1959 trad hij samen met Tommy Allsup (is nu 80 jaar) en Carl Bunch (overleed vorig jaar in maart) op als begeleidingsgroep van Buddy Holy tijdens diens “The Winter Dance Party”, een tour van drie weken door de Amerikaanse Mid-West. Ook Ritchie Valens en J.P. Richardson -bekend als The Big Bopper- waren van de partij.

Het transport op deze tournee was slecht georganiseerd. Zo waren de toerbussen oud en vaak kapot. Na een optreden in Clear Lake, Iowa op 2 februari 1959, had Holly een vierpersoonsvliegtuig gecharterd om een rit van meer dan 600km in de koude tourbus te vermijden. Oorspronkelijk was het plan dat Holly zijn bandleden Waylon Jennings en Tommy Allsup mee zouden vliegen. Carl Bunch was eerder al met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht gekomen.

J.P. Richardson, die ziek was en een afspraak wilde maken bij de dokter, vroeg aan Waylon Jennings of hij van plaats wilde ruilen met hem. Jennings ging akkoord en zo stapte Richardson op het vliegtuig.

Valens op zijn beurt probeerde Allsup om te praten om zijn plaats in het vliegtuig af te staan. Omdat Valens maar bleef vragen, besloten ze een munt op te gooien. Valens koos “Heads” (kruis) en won (nu ja…) de toss om de laatste plaats in het toestel. Op die manier stonden de muzikanten Waylon Jennings en Tommy Allsup hun plaatsen in het vliegtuig af.

In de vroege uren van 3 februari 1959 steeg de Beechcraft Bonanza op van het vliegveld van Mason City, Iowa met als piloot de 21-jarige Roger Peterson. Het kwam in een sneeuwstorm terecht en stortte neer.

Pas de volgende morgen, bij licht, werd het wrak ontdekt. Niemand van de vier inzittenden bleek het ongeluk te hebben overleefd.

Deze dag leeft in de Amerikaanse popgeschiedenis voort als “The Day the Music Died”, een term die zanger Don McLean jaren later verzon voor zijn nummer “American Pie”, waarin hij hulde bracht aan de overleden rockgrootheden.

In zijn autobiografie (“Waylon: An Autobiography” uit 1996) openbaarde Jennings zich schuldig en verantwoordelijk te voelen met betrekking tot de crash. Nadat Jennings zijn stoel had afgestaan, had Holly Jennings namelijk bij wijze van grap toegevoegd: “I hope your ole bus freezes up!” waarop Jennings reageerde: “Well, I hope your ole plane crashes!”. Deze uitspraak achtervolgde Jennings nog vele jaren.

Later kwam Jennings opnieuw in de belangstelling als verteller (The Balladeer) in de populaire televisieserie “The Dukes of Hazzard” en in de voorloper van deze serie “Moonrunners”.

“The Dukes of Hazzard” liep in de Verenigde Staten van 1979 tot 1985. Ook de titelsong van The Dukes of Hazzard, “Good Ol’ Boys” , werd door Jennings vertolkt.

Just a good old boy,

never meaning no harm,

beats all you ever saw,

been in trouble with the law since the day they was born,

 

Straightening them curves,

flattening them hills,

someday the mountain might get em but the law never will.

 

Making their way the only way they know how,

thats just a little bit more than the law will allow,

 

Just some good old boys,

wouldn’t change if they could,

fightening the system like 2 modern day robin hoods.

 Dat daar een dosis humor in verwerkt is, blijkt uit de radioversie van de tekst:

 I’m a good old boy

You know my momma loves me

But she don’t understand

They keep on showing my hands and not my face on TV.

 Dit is een directe verwijzing naar het introfilmpje van iedere aflevering. Men ziet namelijk alleen de handen van een man die aan het gitaarspelen was: de handen van Jennings.

Van de cast van “The Dukes of Hazzard” zijn Denver “Uncle Jesse“ Pyle (1920- 1997) en Sorrell “Boss Hogg “ Booke (1930- 1994) overleden. James Best (sheriff Rosco P. Coltrane) wordt volgende maand 86 jaar.

Vanaf 1985 vormde Waylon Jennings samen met zijn goede vrienden Johnny Cash, Willie Nelson en Kris Kristofferson de countryband The Highwaymen.

Jennings stierf op 13 februari 2002 in zijn slaap als gevolg van diabetes, nadat één jaar eerder al zijn linkervoet vanwege dezelfde ziekte was afgezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s