Vandaag, 14 december 2011, wordt de op 14 december 1946 in Londen geboren Engelse actrice en zangeres, Jane Birkin, 65 jaar! Proficiat!

Jane Birkin en Serge Gainsbourg

Birkin, de dochter van de Engelse actrice Judy Campbell, werd vooral bekend door haar huwelijk met Serge Gainsbourg en het erotische nummer “Je t’aime… moi non plus”. Gainsbourg had dit nummer oorspronkelijk voor Brigitte Bardot geschreven maar het kwam pas op de markt in de versie met Jane Birkin omdat Bardot’s toenmalige echtgenoot Gunter Sachs, de kleinzoon van Wilhelm von Opel (ja, die van de auto’s) die op 7 mei van dit jaar op 78-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, geëist had dat het nummer niet werd uitgebracht.

De single

De titel van de song was geïnspireerd op een uitspraak van Salvador Dali: “Picasso is een Spanjaard, ik ook. Picasso is een genie, ik ook. Picasso is een communist, ik ook niet”. Een echte surrealistische uitspraak dus!

Sommigen meenden zelfs dat Gainsbourg en Birkin tijdens de opname van het nummer echt sex hadden in de studio! Gainsbourg antwoordde hierop dat het dan geen single maar een LP zou geworden zijn…
Verscheidene radiostations weigerden het nummer te draaien en het Vaticaan excommuniceerde de platenmaatschappij die het nummer in Italië uitbracht. Gainsbourg noemde de Paus hierop “onze belangrijkste PR man”

De affiche van de film

In 1976 maakte Serge Gainsbourg een film met dezelfde titel waarin een homosexuele man (Joe Dallesandro) aangetrokken wordt tot een jongensachtig uitziende Jane Birkin. Het nummer “Je t’aime… moi non plus” is in de film te horen.

De oorspronkelijke versie van “Je t’aime… moi non plus” van Brigitte Bardot werd pas in 1986 uitgebracht.

In 1986 namen René & Yvette uit de legendarische TV-serie “‘Allo ‘Allo” hun versie op van het nummer.

Yvette Carte-Blanche, zoals haar volledig naam luidt, werd gespeeld door de Engelse actrice Vicki Michelle.

Yvette Carte-Blanche uit "'Allo 'Allo"
En laat Vicki Michelle, die geboren werd op 14 december 1950, uitgerekend vandaag haar 61ste verjaardag vieren!
Vicky Michelle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s