Vandaag, 14 december 2011, is het precies 100 jaar geleden dat op 14 december 1911 de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens de Zuidpool bereikte.

Roald Amundsen

De wedloop om als eerste de Zuidpool te bereiken was een race tussen het team van Amundsen en het team van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Scott.
Amundsen vertrok op 19 oktober 1911 met vier teamleden.

Route naar de zuidpool

Op 7 december sneuvelde het record van 88°23′ ZB dat Ernest Shackleton in 1909 had neergezet, waarna op 14 december 1911 de Pool zelf bereikt werd.

Het team van Amundsen op de Zuidpool

Ondertussen was Scott en zijn team op 1 november 1911 vertrokken naar de Zuidpool.
Bij zijn vertrek terug naar het basiskamp op 17 december 1911 liet Amundsen een bericht achter voor Scott met de vraag een in de tent achtergelaten brief gericht aan de Noorse koning Haakon VII mee te nemen. Dit deed hij uit voorzorg voor het geval dat zijn terugtocht fataal zou aflopen. Op 25 januari 1912 was het gezelschap terug in de uitvalsbasis.

Robert Falcon Scott

Op 17 januari 1912 bereikte ook Scott met vier metgezellen een maand na Amundsen de Zuidpool waar hij diens tent met bovenop de Noorse vlag en de brief voor koning Haakon VII aantrof.
Tijdens de terugtocht werd het team van Scott overvallen door de invallende winter. Op 17 februari overleed het eerste lid van het team. Een tweede teamlid kon als gevolg van gangreen nog nauwelijks lopen en om de anderen niet langer op te houden verliet hij op de ochtend van 16 maart 1912 de tent om nooit meer teruggezien te worden. De drie anderen vervolgden tot 19 maart hun tocht toen ze terug door een blizzard gestopt werden. Het werd hun laatste kamp. Tot kort voor zijn dood hield Scott een dagboek bij. Zijn laatste woorden schreef hij op 29 maart 1912: “For God’s sake look after our people” (In godsnaam zorg voor onze mensen).
Na de overwintering vertrok op 29 oktober 1912 een zoektocht naar de vermiste poolreizigers. Op 12 november 1912 werd de ondergesneeuwde tent met de lichamen van Scott en zijn twee overgebleven gezellen gevonden. Bij het lichaam van de overleden Scott werd ook de brief van Amundsen  gevonden.
De tent en de lichamen werden na een korte plechtigheid overdekt met een sneeuwheuvel waarop met ski’s een kruis werd aangebracht.

Het houten kruis in de buurt van de plaats waar Scott werd gevonden

Slechts in februari 1913 nadat een schip de overblijvende leden van de expeditie opgepikt had en teruggebracht naar Nieuw-Zeeland werd het nieuws van de tragische afloop bekend. Het zorgde voor een schokgolf van medeleven in het Verenigd Koninkrijk en Scott en zijn kompanen werden postuum overladen met eerbewijzen.
De publicatie van zijn dagboek bezorgden hem en de zijnen een heldenstatus. In 1948 werd het verfilmd als “Scott of the Antarctic”.
Later zou blijken dat een groot aantal tekortkomingen in organisatie en leiding van Scott’s expeditie, de fatale afloop bewerkt zouden hebben.
De laatste rustplaats van Scott en zijn twee laatste metgezellen werd daarna nooit meer teruggevonden. Sneeuw had alles bedekt. Later scheurde dit gedeelte van Antartica los en dreef als een ijsberg naar zee. In de omgeving werd een groot houten kruis opgericht.
Het noodlot wil dat ook Amundsen op een dramatische manier aan zijn einde zou komen. Hij verdween in 1928 bij een vliegtuigcrash in de Noordelijke IJszee, tijdens een reddingsmissie naar de Italiaanse luchtschipbouwer en poolreiziger Umberto Nobile die bij de terugreis van zijn tweede poolreis neergestort was met de Italia, een luchtschip waarmee hij op 24 mei 1928 de noordpool had bereikt. Amundsen’s vliegtuig noch zijn lichaam werd ooit teruggevonden. Umberto Nobile overleefde zijn avontuur wel en overleed pas in 1978. Hij werd 93 jaar. Zijn verhaal werd in 1969 verfilmd in de Sovjet-Italiaanse co-productie “The Red Tent” met Sean Connery als Roald Amundsen en Peter Finch als Nobile.

Het luchtschip van Umberto Nobile

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s