weet dat vandaag, 7 oktober 2011, de op 7 oktober 1951 geboren Amerikaanse rockmuzikant, John Cougar Mellencamp, 60 jaar wordt! Proficiat!

De teksten van zijn bekendste songs, “Jack & Diane” uit 1982 en “Small Town” uit 1985, doen mij op één of andere manier altijd denken aan “The River” van Bruce Springsteen.

De “Small town” waarover deze song gaat is in werkelijkheid zijn geboorteplaats Seymour, een stadje van ongeveer 22.500 inwoners in de staat Indiana.

Seymour ligt op het knooppunt van twee belangrijke Amerikaanse spoorlijnen, de Noord-Zuidlijn tussen Indianapolis en de Ohio rivier in Jeffersonville en de Oost-Westlijn tussen Cincinnati en Saint-Louis.

En net die spoorlijnen hebben er voor gezorgd dat Seymour toch niet zo onopgemerkt gebleven is in de Amerikaanse geschiedenis.

We gaan een dagje terug, naar gisteren 6 oktober 2011. Want toen was het precies 145 jaar geleden dat op 6 oktober 1866 in de Verenigde Staten de eerste treinoverval plaatsvond. En waar gebeurde dit? Net ten oosten van Seymour. John Reno, Sim Reno en Frank Sparkes van The Reno Gang gingen ’s avonds aan boord van een vertrekkende trein, overmeesterden de bewaker, braken een kluis open en wierpen een tweede zwaardere kluis uit de trein waar de rest van de bende hen opwachtte.

Een passagier die de drie overvallers identificeerde waardoor ze konden worden opgepakt, werd later doodgeschoten. Omdat de andere passagiers nu niet meer durfden te getuigen werden de drie overvallers vrijgelaten.

The Reno Gang

Bij een nieuwe treinoverval op 9 juli 1868 werd één van de bendeleden gewond en opgepakt. In ruil voor gratie identificeerde hij de andere bendeleden waardoor twee van hen konden worden gearresteerd en per trein naar de gevangenis gebracht.

De inwoners van Seymour hadden ondertussen een groep vigilantes gevormd met als bedoeling de leden van de Bende van Reno op te pakken. Maar even ten westen van Seymour werden de drie van de trein gehaald en door een groep vigilantes opgehangen aan een boom. Drie andere bendeleden die enkele dagen later werden opgepakt, wachtten hetzelfde lot. De plaats waar dit gebeurde heet nu nog steeds Hangman Crossing.

De vier nog overblijvende bendeleden werden later dat jaar gearresteerd en opgesloten in een gevangenis in New Albany. Daar arriveerde op 11 december 1868 een groep mannen die de gevangenis binnendrong, de sheriff overmeesterde en de vier overblijvende leden van de Reno Gang lynchte.

De gebeurtenissen werden in 1955 verfilmd als “Rage at Dawn” met Randolph Scott en Forrest Tucker in de rol van Frank Reno.

Affiche van de film "Rage at Dawn"

Ook de film “Love Me Tender” uit 1956 met Elvis Presley gaat over de Reno Brothers. Elvis speelt daarin de rol van Clinton “Honest Clint” Reno, de enige van de broers die op het rechte pad bleef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s