Vandaag, 12 september 2011, wordt de op 12 september 1961 in Pierrefonds als Mylène Gautier geboren Canadese zangeres, Mylène Farmer 50 jaar! Proficiat!

Mylene Farmer

Toen ze acht was keerden haar ouders terug naar Frankrijk.

Mylène Farmer scoorde begin jaren ’90 een dijk van een hit met het nummer “Désenchantée”, wat in de vertolking van Kate Ryan in de zomer van 2002 nog eens werd over gedaan.

De tekst van “Désenchantée” (“Ontgoocheld”) zou geinspireerd zijn door het boek “On the Heights of Despair” (“Op de toppen van de wanhoop”) door de Roemeense filosoof Emil Cioran (1911—1995).
De video van de clip heeft dezelfde structuur als die van “Tristana”, een andere song van Mylène Farmer.
De laatste scènes doen denken aan het schilderij “La Liberté guidant le peuple” uit 1830 van Eugène Delacroix. De Britse band Coldplay gebruikte dit schilderij ook al als voorkant van de cd-hoes van hun album “Viva la Vida or Death and All His Friends”. Ook in hun nummer “Viva la vida” speelt het thema “revolutie” een belangrijke rol.

Mylène Farmer ontleende haar artiestennaam aan de Amerikaanse actrice Frances Farmer (1913-1970), voor wie zij grote bewondering heeft. Frances Farmer stond bekend om haar rebels karakter dat haar echter vaak in de problemen bracht. Ze hield er een alcoholverslaving en psychische problemen aan over waardoor ze enkele keer in een instelling terecht kwam.

Affiche van de film "Frances"

In 1982 bracht regisseur Graeme Clifford een film uit over Farmers leven, getiteld “Frances”. Hierin werd de rol van Frances Farmer gespeeld door Jessica Lange die hiervoor in 1983 werd genomineerd voor een Oscar voor “Beste Vrouwelijk Hoofdrol”. Tegelijk was ze genomineerd voor de Oscar als “Beste Vrouwelijke Bijrol” voor haar rol in “Tootsie” van Sydney Pollack waarin ze de mooie soapactrice speelde waarop Dustin Hoffman verliefd werd. Ze werd hiermee een van de weinige acteurs en actrices die in hetzelfde jaar een nominatie kreeg voor een Oscar voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol.

Geboren in 1961 behoort Mylène Farmer sociologisch gezien tot de “Generatie X” of “De Verloren Generatie”, de generatie geboren na de babyboom-generatie. Deze groep betreft ruwweg de mensen die zijn geboren tussen 1960 en 1980. Als jongeren maakten ze de periode van economisch verval na de tweede oliecrisis mee. Ze waren pas afgestudeerd en hadden veel moeite om werk te vinden, omdat de bedrijven aanwervingen beperkten en gingen snoeien door middel van een zuiniger loonbeleid. Vandaar misschien de bekende zin in het refrein “Je suis d´une géneration désenchantée” (“Ik behoor tot een ontgoochelde generatie”)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s