Vandaag, woensdag 30 maart 2011, is het precies 30 jaar geleden dat op 30 maart 1981 de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan het slachtoffer werd van een aanslag.

Toen president Reagan, die pas 69 dagen daarvoor de eed had afgelegd als 40e president van de Verenigde Staten, na een toespraak het Hilton Hotel in Washington D.C. verliet, vuurde ene John Hinckley Jr. zijn revolver zes maal op hem af. Reagan werd in de borst geraakt.

Tim McCarthy, gewond op de grond na de aanslag

Ook politieofficier Thomas Delahanty, Secret Service agent Timothy McCarthy en vooral perssecretaris James S. Brady raakten gewond. Brady werd in zijn voorhoofd geraakt en is sindsdien deels verlamd en aangewezen op een rolstoel.

Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy in het hospitaal, vier dagen na de aanslag

Reagan overleefde de aanslag na een operatie in het George Washington-ziekenhuis.

De dader: John Hinckley, Jr.

Hinckley probeerde niet te ontsnappen, en werd ter plekke gearresteerd. Op 21 juni 1982 werd hij onschuldig bevonden op basis van ontoerekeningsvatbaarheid. Hij werd opgenomen in het psychiatrisch hospitaal Sint-Elizabeth in Washington DC. Daar bevindt hij zich nog altijd. Hij is nu 55 jaar.
John Warnock Hinckley Jr. werd geboren op 29 mei 1955 in Ardmore, Oklahoma. Zijn vader, John Warnock Hinckley Sr., was een van de hoofdcontributeurs aan de campagne voor het vicepresidentschap van George H.W. Bush, die acht jaar vicepresident zou zijn onder Reagan en daarna van 1989 tot 1993 zelf vier jaar president was.
John Hinckley Jr. had een zgn. erotomanische obsessie, een vorm van waanstoornis waarbij iemand zich inbeeldt dat een ander verliefd op hem is terwijl daarvan in werkelijkheid geen sprake is, voor actrice Jodie Foster. Hinckley Jr. pleegde de aanslag om indruk op haar te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s