Vandaag, vrijdag 25 maart 2011, is het precies 100 jaar geleden dat op 25 maart 1911 in Chicago de op 3 januari 1967 op 55-jarige leeftijd in Dallas overleden Amerikaanse nachtclubeigenaar Jack Ruby werd geboren.


Jack Ruby schiet Lee Harvey Oswald neer.

Ruby, wiens echte naam Jacob Leon Rubenstein was, schoot op 24 november 1963 Lee Harvey Oswald neer toen deze van gevangenis verplaatst werd, twee dagen nadat Oswald was gearresteerd voor de moord op president Kennedy! Ruby verklaarde achteraf dat het een spontane actie was (“spur of the moment”) toen de mogelijkheid zich voordeed. De moord was live te zien op televisie, de eerste van dit soort incidenten in de Verenigde Staten.

Jack Ruby

Er is veel gesproken over Ruby’s motieven. Hij zegt dat hij Oswald vermoordde zodat Jacqueline Kennedy geen getuigenis hoefde af te leggen in een moordzaak. Andere mensen suggereren dat hij door de maffia was gevraagd Oswald neer te schieten, of dat er een samenzwering was om de president te vermoorden, en dat vervolgens Oswald werd neergeschoten zodat hij geen getuigenis kon afleggen. Verdenkingen werden gevoed door het feit dat Ruby vrijelijk een zogenaamd beveiligde zone in kon, met een pistool, minuten voordat de waarschijnlijke moordenaar van de president van de Verenigde Staten naar buiten zou komen. Anderen zeggen echter dat Ruby een instabiele man was die net op het politiebureau aankwam na geld te hebben gestort voor een werknemer, terwijl Oswalds vertrek vertraging had opgelopen doordat hij zich nog moest omkleden.

Ruby kwam voor de rechtbank, en op 14 maart 1964 werd hij schuldig bevonden aan de moord op Oswald. Er werd beroep aangetekend bij het Texas Supreme Court waarin werd beargumenteerd dat Ruby nooit een eerlijk proces had kunnen krijgen in Dallas door de uitgebreide verslaggeving rondom de zaak. Er werd besloten dat zijn verzoek om een andere locatie voor de rechtszaak had moeten worden ingewilligd, en zijn beschuldiging en doodstraf werden ongeldig verklaard. Ruby overleed aan een longziekte in de gevangenis op 3 januari 1967 voordat hij opnieuw voor de rechtbank kon verschijnen.

Het graf van Jack Ruby

Hij ligt begraven op de Westlawn Cemetery in Chicago.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s