Vandaag, maandag 28 februari 2011, is het precies 750 jaar geleden dat de Brabantse hertog Hendrik III op 28 februari 1261 op slechts 30-jarige leeftijd in Leuven overleed. Geboren rond 1230 was hij ongeveer 17 jaar oud toen zijn vader Hendrik II op 1 februari 1248 overleed en hij hem opvolgde als hertog van Brabant.

Hertog Hendrik III van Brabant

Hendrik III trouwde in 1251 met Aleidis, een dochter van Hugo IV van Bourgondië.

Aleidis van Bourgondië

Zij kregen vier kinderen:
1. Hendrik IV
2. Jan I
3. Godfried
4. Maria

Met Joanna van der Balct had hij ook een onwettige zoon, Gilles, die de stamvader van de familie van der Balch zou worden.

Onder hertog Hendrik III kon de Franstalige hofdichter en minstreel Adenet le Roi (circa 1240 – circa 1300) van een opleiding genieten en werd hij minstreel aan het Hof van eerst hertog Hendrik III en later onder diens zonen Hendrik IV en Jan I. Later verbleef hij ook aan het Hof van de Vlaamse graaf Gwijde van Dampierre. Hij schreef o.a. “Cléomades”, “Les enfants Ogier”, “Berte aus grans piés” en “Buevon de Commarchis”.

Na het vroegtijdig overlijden van hertog Hendrik III werd hij opgevolgd door zijn op dat moment slechts 10-jarige zoon Hendrik IV. Wegens zijn minderjarigheid nam zijn moeder Aleidis het regentschap waar. Maar aangezien Hendrik IV mentaal gestoord was, haalde Aleidis hem over om in mei 1267 troonsafstand te doen ten gunste van zijn broer Jan I.
Na de machtsoverdracht trok Hendrik zich terug in een abdij te Dijon, waar hij vergeten werd en overleed, niemand weet wanneer.
Hertogin-weduwe Aleidis stichtte de St.-Annapriorij in de vallei van de Woluwebeek. In dit klooster verbleef de eerste religieuze vrouwengemeenschap van de Nederlanden die de regels van de heilige Dominicus (1170-1221), de stichter van de orde der Dominicanen of predikheren,  volgde. Zij overleed in 1273.

Jan I huwde in 1273 met Margaretha van Dampierre, dochter van de Vlaamse graaf Gwijde van Dampierre. Op 5 juni 1288 won hij de Slag bij Woeringen en Limburg werd bij Brabant gevoegd wat vijf eeuwen zo zou blijven. De hertog van Brabant werd hierdoor een van de machtigste mannen van het Nederrijn-gebied.

Godfried I, de derde zoon van Hendrik III, werd heer van Aarschot en overleed tijdens de Guldensporenslag toen hij meevocht aan Franse zijde.

Maria trouwde op 21 augustus 1274 in Vincennes met koning Filips III van Frankrijk. Zij kregen drie kinderen. Maria overleed in 1321 in een klooster in het Franse Meulan, waar zij haar echtgenoot 36 jaar had overleefd.

De grafbeelden van hertog Hendrik III en Aleidis van Bourgondië

In de Leuvense Predikherenkerk bevinden zich restanten van de grafbeelden van hertog Hendrik III en zijn vrouw Aleidis van Bourgondië.

De Leuvense Predikherenkerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s