Op 6 november 1860 werd Abraham Lincoln verkozen tot 16e president van de Verenigde Staten. Op 11 februari was hij vertrokken vanuit zijn woonplaats Springfield, Illinois, voor een treintocht die hem na zo’n twee weken in Washington DC zou brengen. Onderweg zou hij op verschillende plaatsen halt houden om de plaatselijke bevolking te groeten en toe te spreken.

Allan Pinkerton

Allan Pinkerton, in 1855 de oprichter van “Pinkerton’s National Detective Agency” –een particulier detectivebureau dat o.a. instond voor de beveiliging van de Amerikaanse spoorwegmaatschappijen- stuitte op een samenzwering met de bedoeling om president Lincoln te vermoorden tijdens zijn doortocht in Baltimore te vermoorden. Besloten werd om de trein met Lincoln aan boord niet te laten stoppen in Baltimore maar ’s nachts in het geheim door te rijden naar Washington DC.

Pinkerton (links) met Abraham Lincoln

De tegenstanders van Lincoln zouden hem daardoor altijd blijven bekijken als iemand die zijn eigen veiligheid verkoos boven zijn eer.

spotprent van Abraham Lincoln

Pinkerton op zijn beurt werd gevraagd om de beveiliging van de president op zich te nemen. Hiermee werd de Secret Service opgericht, een dienst die nog steeds onder meer verantwoordelijk is voor het beschermen van belangrijke regeringspersonen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse President, voormalige Presidenten, Vicepresidenten, presidentskandidaten, en buitenlandse ambassades.

Cipriano Ferrandini

Of er ook echt plannen voor een aanslag bestonden blijft tot op heden onduidelijk. Ook de kapper Cipriano Ferrandini (1823–1910) uit Baltimore, werd weliswaar verdacht voor het smeden van plannen voor een aanslag op Lincoln, maar tot een veroordeling is het nooit gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s