Vandaag is het precies 150 jaar geleden dat de op 22 februari 1788 geboren Duitse filosoof Arthur Schopenhauer op 21 september 1860 in Frankfurt op 72-jarige leeftijd overleed.
Wat mij echter opviel is dat hij geboren werd in het toenmalige Danzig in wat toen het Pools-Litouwse Gemenebest was, een staat die bestond van 1569 tot 1795. Vanaf 1793 tot aan zijn dood in 1860 was Danzig een deel van Pruisen. Tegenwoordig ligt het in Polen waar het Gdansk heet.
 
Geboortehuis van Arthur Schopenhauer, Świętego Ducha 47, Gdansk
 
Opvallend is echter dat er in Danzig of Gdansk nog meer historisch belangrijke personen geboren werden. Zo werd op 24 mei 1686 de Duitse natuurkundige en uitvinder van de Fahrenheit temperatuurschaal Gabriel Fahrenheit er geboren.
 
Geboortehuis van Gabriel Fahrenheit , Ogarnej 95, Gdansk
 
Op 16 oktober 1927 werd de Duitse schrijver en in 1999 winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Günter Grass er geboren. Zijn bekendste boek is “Die Blechtrommel” (“De blikken trommel”) ui 1959. Grass is momenteel bijna 83 jaar oud.
 
Geboortehuis van Günter Grass, Joachima Lelewela 13, Gdansk
 
Niet geboren maar wel woonachtig in Gdansk is de Poolse politicus, oud-vakbondsleider, ex-president en in 1983 winnaar van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Lech Wałęsa.
Arthur Schopenhauer ligt begraven op het Hauptfriedhof van Frankfurt am Main. Daar liggen o.a. ook Alois Alzheimer –naar wie de ziekte van Alzheimer genoemd is- en Josef Neckermann, de oprichter van het gelijknamige postorderbedrijf.
  
Het graf van Arthur Schopenhauer op het Hauptfriedhof in Frankfurt am Main.
 
Gabriel Fahrenheit werd na zijn dood begraven in de Kloosterkerk in Den Haag. Daar ligt ook de Nederlands dichter, jurist en politicus Jacob Cats (1577–1660) begraven naar wie in Den Haag het Catshuis genoemd is, sinds 1963 de ambtswoning van de Nederlandse minister-president.
In de Kloosterkerk in Den Haag werd in 2002 een gedenkplaat voor Fahrenheit onthuld.
 

De gedenkplaat voor Gabriel Fahrenheit in de Kloosterkerk in Den Haag
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s