Vandaag, donderdag 8 april 2010, is het precies 135 jaar geleden dat op 8 april 1875 in Brussel de op 17 februari 1934 op 58-jarige leeftijd door een dodelijke val in Marche-les-Dames overleden koning Albert I werd geboren.

 

Koning Albert I

 

Albert was het vijfde kind van prins Filips – broer van koning Leopold II – en van prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Zij was de jongste dochter van de laatste regerende vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, Karel Anton en Josefine van Baden. Haar broer Karel, zou later koning van Roemenië worden, terwijl haar zus Stefanie, Koningin van Portugal was.

 

Koningin Elisabeth

 

Op 2 oktober 1900 trouwde Albert met hertogin Elisabeth van Beieren, dochter van Karel Theodoor van Beieren en Maria José van Bragança, prinses van Portugal. Karel Theodoor van Beieren was de broer van de latere Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi. Elisabeth was trouwens het metekind van Sissi die dus haar tante was.

De jonge Elisabeth leerde Albert kennen op de begrafenis van haar tante Sophie – een jongere zus van Sissi – die was omgekomen bij de brand in de Bazar de la Charité.

 

De brand in de Bazar de la Charité, afgebeeld in het tijdschrift “Le Petit Journal”

 

De Bazar de la Charité was een in 1885 in Parijs opgerichte liefdadigheidstentoonstelling. In de bazar verkochten welgestelde dames kunstwerken, waarvan de – vaak hoge – opbrengsten werden gebruikt voor liefdadigheidswerk. Het gebouw zelf was een fraai versierde houten barak. Met behulp van decorstukken was er een reconstructie van een middeleeuwse Parijse straat gemaakt. Achterin de barak was een ruimte ingericht waar cinematografische voorstellingen konden worden gegeven. In deze ruimte ontstond op 4 mei 1897 een fatale brand. De belichting van de projector bestond uit kalklicht dat door een ethervlam werd gemaakt. In de projector ontstond een klein vuur dat door de droogte van de omgeving die geheel uit hout en deels uit katoen vervaardigde decorstukken bestond, gemakkelijk uitgroeide tot een grote brand. Binnen enkele minuten stond de gehele barak in brand en de hitte was zo groot dat het brandende pand van buitenaf moeilijk bereikbaar was. Nadat de brand geblust was, konden de lichamen maar met moeite worden geïdentificeerd. Vandaag de dag bevindt zich op de plek des onheils nog steeds een herdenkingskapel.

 

Chapelle Notre-Dame de Consolation, ter nagedachtenis aan de Bazar de la Charité

 

Het was nooit de bedoeling geweest dat Albert ooit Koning der Belgen zou worden. Toen hij werd geboren was Leopold – de enige zoon van koning Leopold II – al op slechts 10-jarige leeftijd overleden. Albert werd toen de derde in lijn voor de troonopvolging na zijn vader Filips, de derde zoon van Leopold I, en diens eerste zoon Boudewijn, Alberts oudere broer.

 

De op 10-jarige leeftijd overleden Leopold, enige zoon van koning Leopold II

 

In 1891 overleed op slechts 21-jarige leeftijd prins Boudewijn zodat Albert opschoof naar de tweede plaats.

 

Prins Boudewijn, de oudere broer van koning Albert I

 

Op 17 november 1905 overleed zijn vader Filips zodat Albert op dat moment kroonprins werd.

 

Prins Filips, de vader van koning Albert I

 

Nadat koning Leopold II op 17 december 1909 overleed legde Albert op 23 december 1909 op 34-jarige leeftijd de eed af als derde koning der Belgen. Alleen Leopold I en onze huidige koning waren ouder toen ze de troon bestegen. Als kroonprins Filip ooit koning wordt zal hij meteen de op één na oudste kroonprins zijn die koning wordt. In Groot-Brittannië is het zelfs nog erger. Als prins Charles ooit koning wordt zal hij meteen de op één na oudste Britse kroonprins ooit geweest zijn. Als zijn moeder ook op 20 september 2013 nog koningin is, zal hij zelfs de oudste Engelse kroonprins ooit zijn die koning wordt!

Terug naar koning Albert I. Hij zat precies 24 jaar en 56 dagen op de troon toen hij op 17 februari 1934 verongelukte. Alleen Leopold III met 17 jaar 143 dagen was minder lang koning. Onze huidige koning zit vandaag precies 16 jaar 242 dagen op de troon.

Koning Albert I was 58 jaar en 50 dagen toen hij stierf, meteen onze jongst overleden koning. Leopold III was wel pas 49 jaar toen hij in 1951 definitief troonsafstand deed.

 

Nog enkele mijlpalen:

* Op 14 februari jongstleden is onze huidige koning zijn overgrootvader Leopold II voorbijgestoken als oudste vorst op onze troon. Leopold II was 75 jaar en 252 dagen toen hij stierf.

* Precies op de laatste dag van dit jaar zal Albert II langer op de troon zitten dan zijn vader Leopold III. Hij zal dan 76 jaar en 208 dagen oud zijn.

 

 

De voet van de rotsen van Marche-les-Dames waar het lichaam van koning Albert werd gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s