Vandaag, woensdag 7 april 2010, wordt de op 7 april 1920 in het Indische Benares geboren Indiase sitarvirtuoos, Ravi Shankar, 90 jaar. Hij werd vooral bekend als populariseerder van Indiase muziek in het Westen en omdat hij heeft samengewerkt met The Beatles.

In 1930 verhuisde Ravi Shankar met zijn moeder naar Parijs. Hij leerde daar in 1935 Ustad Allauddin Khan kennen, een muziekvirtuoos en de grondlegger van de moderne Indiase klassieke muziek, en ging zeven jaar bij hem in de leer volgens het leerling-meester-systeem op de sitar. In 1939 gaf hij zijn eerste concert.

In 1941 trouwde hij Khans dochter, de slechts 14 jaar oude Annapurna Devi. In 1942 kregen zij een zoon, Shebendra Shankar, die ook op de sitar en surbahar (bass-sitar) zou spelen en tot zijn overlijden in 1992 vaak met zijn vader zou optreden.

Op het eind van de jaren 40 liep het huwelijk tussen Ravi Shankar en Annapurna Devi op de klippen toen Shankar een relatie begon met de danseres Kamala Shastri. Annapurna Devi zette ondertussen de school van haar vader voort en blonk uit op sitar en surbahar. Zij is momenteel 82 jaar.

 

Ravi Shankar en George Harrison

 

Toen Shankar in de jaren ’60 in dezelfde studio aan het werk was als The Byrds, maakten deze kennis met de sitarmuziek die ze gingen gebruiken in enkele van hun liedjes. Ze introduceerden ook hun vriend George Harrison van The Beatles in het genre. Harrison geraakte geïnteresseerd in Indiase klassieke muziek , kocht een sitar en nam de song "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" op. Later schreef Harrison nog “Love You To” (uit “Revolver” uit 1966) en “Within You Without You” (uit “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” van 1967).

Het gebruik van de sitar werd daarna gevolgd door andere muzikanten wat leidde tot het ontstaan van de raga rock, rock and roll met Zuid-Aziatische invloeden, met songs zoals "See My Friends"van The Kinks (1965), "Heart Full of Soul" van The Yardbirds (1965), "Eight Miles High" en "Why" van The Byrds.

Nadat George Harrison in 1966 Shankar persoonlijk had ontmoet trok hij voor zes weken naar India om in Srinagar onder begeleiding van Shankar de sitar te leren spelen. Howard Worth maakte een documentairefilm van Harrison’s bezoek aan India. De film kreeg de naam “Raga” en kwam uit in 1971.

Door de samenwerking met Harrison groeide de populariteit van Shankar en hij werd de belangrijkste Indische muzikant ter wereld genoemd. In 1967 trad hij op tijdens het Monterey Pop Festival en won een Grammy Award voor “West Meets East”, een samenwerking met Yehudi Menuhin (1916–1999), een Amerikaans/Britse violist en dirigent van Joods origine.

In 1969 trad Ravi Shankar op tijdens het Woodstock Festival. Hij verklaarde later helemaal niet van het festival gehouden te hebben en in de jaren ’70 distantieerde hij zich van de hippie beweging.

Shankar was medeorganisator van “The Concert for Bangladesh” om fondsen te werven voor de vluchtelingen uit Oost-Pakistan. De concerten vonden plaats op 1 augustus 1971 om 12 uur ’s middags en 19 uur diezelfde avond in Madison Square Garden, New York City. The concert for Bangladesh was, veertien jaar voor Live Aid op 13 juli 1985, het eerste benefietconcert van deze omvang.

Met de Amerikaanse concertpromotor Sue Jones kreeg Shankar op 30 maart 1979 een dochter, Geetali Norah Jones Shankar, tegenwoordig bekend als de jazz-zangeres Norah Jones.

In 1981 scheidde hij van Kamala Shastri. Hij bleef daarna samen wonen met Sue Jones tot in 1986. In 1989 trouwde hij met Sukanya Rajan, een bewonderaarster die hij al van in de jaren 70 kende en met wie hij op 9 juni 1981 een tweede dochter kreeg, Anoushka Shankar, die ook een bekende sitarspeelster is en al genomineerd is voor een Grammy.

 

Ravi Shankar in 2009

 

Ravi Shankar zelf woont momenteel in Zuid-Californië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s