Vandaag, donderdag 11 maart 2010, is het precies 25 jaar geleden dat op 11 maart 1985 Michail Gorbatsjov Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie werd na het overlijden van Konstantin Tsjernenko de dag ervoor.

 

Michail Gorbatsjov

 

Met Gorbatsjov begon in de Sovjet-Unie de periode van “glasnost” (openheid) en “perestrojka” (hervorming). Deze zouden in de zomer van 1989 leiden tot de openstelling van het IJzeren Gordijn in Hongarije en in het najaar tot de val van de Berlijnse muur en de communistische regimes in Tsjecho-Slowakije, Bulgarije, Polen, de DDR en het Roemenië van Nicolae Ceauşescu.

Hiermee kwam er ook een einde aan de koude oorlog waarvoor Gorbatsjov op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Op 19 augustus 1991 pleegden communisten van de oude garde een staatsgreep. Gorbatsjov werd door een Comité voor de Noodtoestand aan de kant gezet en kreeg huisarrest in zijn vakantiehuis op de Krim.

Door o.a. het heldhaftig optreden van Boris Jeltsin, de pas verkozen president van de Russische federatie die het leger achter zich wist te krijgen, eindigde op 22 augustus 1991 de couppoging. Gorbatsjov keerde terug maar zijn populariteit en invloed was tanende. Jeltsin had hem van het eerste plan verdrongen en breide zijn invloed uit.

Verschillende Sovjetrepublieken verklaarden zich in de dagen en maanden volgend op de coup onafhankelijk. Nadat Litouwen het hen in maart al had voorgedaan verklaarden Estland en Letland zich op resp. 20 en 21 augustus onafhankelijk. Oekraïne, Wit-Rusland en de andere deelrepublieken volgen in de maanden daarop.

 

Boris Jeltsin

 

Op 8 december 1991 werd door Jeltsin en de leiders van Wit-Rusland en de Oekraïne het Akkoord van Minsk getekend dat de oprichting inhield van het GOS, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Op 21 december 1991 ondertekenden ook Azerbeidzjan, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan dit verdrag. Daarmee hield de Sovjet Unie defacto op te bestaan en op 26 december trad Michael Gorbatsjov af als president. Daarmee was zijn rol in de geschiedenis uitgespeeld.

 

Gorbatsjov was in het buitenland extreem populair en was de eerste en enige Sovjetleider die bij het Amerikaanse publiek populairder was dan de eigen president. In eigen land is hij daarentegen zeer impopulair. Hem wordt verweten dat hij Ruslands status als wereldmacht heeft verkwanseld en zijn volk economische ellende en hongersnood heeft gebracht.

Toen hij zich in 1996 kandidaat stelde voor het presidentschap van Rusland, kreeg hij slechts 0,18 % van de stemmen. Over de mens Gorbatsjov zijn veel Russen niettemin positief. Vooral zijn diepe verdriet na het overlijden van zijn vrouw Raisa Titarenko door leukemie op 20 september 1999 op slechts 67-jarige leeftijd, heeft veel Russen ontroerd.

 

Raisa Titarenko

 

Op 21 november 2006 onderging Gorbatsjov in München een operatie aan zijn rechter halsslagader.

Op 23 april 2007 overleed Boris Jeltsin, zijn rivaal van destijds.

 

Michail Gorbatsjov is op 2 maart jl. 79 jaar oud geworden. Op slechts zes jaar tijd heeft hij het aanzien van onze hedendaagse wereld voor een groot stuk bepaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s