Vandaag, vrijdag 2 oktober 2009, is het 173 jaar geleden dat het schip HMS Beagle met aan boord Charles Darwin na een reis van vijf jaar terug aankwam in Groot-Brittannië.

De reis met de toen 22-jarige Charles Darwin aan boord – op 12 februari jongstleden was het precies 200 jaar geleden dat hij werd geboren – was de tweede reis van de HMS Beagle die op 11 mei 1820 op de Theems te water was gelaten.

Het schip vertrok op 27 december 1831 vanuit de zuidwestelijke Britse havenstad Plymouth.

Op 2 oktober 1836 legde het na een reis rond de wereld van vier jaar en negen maanden terug aan in de zuidwestelijke Britse havenstad Falmouth.

Op basis van de verzamelde gegevens over fauna, flora en geologie stelde Darwin zijn evolutieleer samen die hij op 24 november 1859 – volgende maand zal dat precies 150 jaar geleden zijn – publiceerde onder de titel “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life” ("Over de oorsprong van soorten door middel van natuurlijke selectie, of: het behoud van begunstigde rassen in de strijd om het bestaan").

In 1870 werd de HMS Beagle verkocht aan de schroothandelaren "Messrs Murray and Trainer".

Darwin zelf overleed op 19 april 1882. Hij was 73 jaar.

 

Langsdoorsnede van de HMS Beagle.

 

In 2000 startte een onderzoek naar eventuele overblijfselen van de HMS Beagle. Op de plaats waar de scheepswerf van William Murray en, Thomas Rainer (T. Rainer werd waarschijnlijk verkeerd gespeld als Trainer) werd de resten van een gezonken scheepswrak gevonden waarbij verschillende aanwijzigingen warden gevonden dat het hier om de HMS Beagle zou kunnen gaan. Verder onderzoek zal hierover uitsluitsel moeten brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s