Zo wordt het op 28 september 1934 in Parijs geboren Franse fotomodel, actrice en zangeres, Brigitte Bardot, 75 jaar.

Als "stoeipoes" wordt ze beschouwd als de belichaming van de jaren ’50.

Brigitte Bardot was de dochter van een industrieel Louis Bardot.

 

 

In 1952 trouwde ze op 18-jarige leeftijd met Roger Vadim, een van Wit-Russische afkomst zijnde regisseur wiens echte naam Roger Vladimir Plemiannikov was. Vadim zorgde in 1956 voor haar internationale doorbraak met de film "Et Dieu créa la femme", waarin ze het weesmeisje Juliette Hardy speelde. De film – waarin ook Curd Jürgens en Jean-Louis Trintignant, waarmee Bardot nog een beruchte relatie had, speelden – veroorzaakte een sensatie in de USA, en katapulteerde Bardot naar wereldfaam.

In 1957 scheidde ze van Vadim – die daarna nog zou trouwen met Annette Stroyberg, Jane Fonda, Catherine Schneider en Marie-Christine Barrault – en trouwde later met acteur Jacques Charrier (1959-1962) – van wie ze in 1960 een zoon kreeg, Nicolas-Jacques Charrier -, de Duitse miljonair Gunther Sachs (1966-1969) en de Franse, extreemrechtse politicus Bernard d’Ormale (1992-heden).

 

Brigitte Bardot nu…

 

Sinds de jaren ’70 doet Bardot veel werk als dierenrechtenactiviste. Haar controversiële en openhartige meningen over zaken als immigratie, de islam en homoseksualiteit hebben haar reputatie in de loop der jaren sterk beïnvloed.

 

Vandaag, maandag 28 september 2009, is het eveneens 85 jaar geleden dat de op 28 september 1924 in Fontana Liri, een klein dorpje in de Apennijnen, geboren Italiaanse acteur Marcello Mastroianni werd geboren.

 

Marcello Mastroianni 

 

In 1960 brak hij door met de film “La Dolce Vita” van Federico Fellini, waarin hij naast het Zweeds sekssymbool, fotomodel en actrice Anita Ekberg en de Franse filmactrice Anouk Aimée speelde. De film won onder meer een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en was genomineerd voor vier Academy Awards waarvan hij er een won voor Beste Kostuumontwerp. In “La Dolce Vita”, dat zich afspeelt in de high society van Rome, speelt een societyjournalist mee met de naam "Paparazzo". Van dit personage is de term paparazzi afgeleid.

 

La Dolce Vita

 

In 1963 was Mastroianni te zien in de film “” (“Otto e mezzo”), eveneens van Federico Fellini. “” ontving verschillende internationale prijzen waaronder de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Deze film wordt door critici en regisseurs veelal beschouwd als één van de beste films ooit. In deze film speelden ook Claudia Cardinale en opnieuw Anouk Aimée.

 

Otto e mezzo

 

In 1973 speelde Mastroianni samen met o.a. Philippe Noiret en Michel Piccoli mee in “La grande bouffe” van Marco Ferreri.

 

Una giornata particolare

 

Na “Matrimonio all’italiana” in 1964 speelt Mastroianni in 1977 opnieuw met Sophia Loren in de film “Una giornata particolare” van Ettore Scola in en productie van Carlo Ponti, de echtgenoot van Sophia Loren. Marcello Mastroianni werd voor zijn hoofdrol genomineerd voor de Academy Award voor beste acteur – zijn derde Oscarnominatie – en de film zelf voor die voor beste niet-Engels gesproken titel. Zeven andere filmprijzen werden “Una giornata particolare” daadwerkelijk toegekend, waaronder zowel een Golden Globe als een César voor beste buitenlandse film en Premi David di Donatellos voor beste regisseur en beste actrice (Sophia Loren). Achtergrond van de film is het bezoek dat Adolf Hitler in mei 1939 brengt aan zijn Italiaanse bondgenoot Benito Mussolini. Aan het begin van de film worden documentairebeelden getoond van de aankomst per trein van Hitler op 7 mei. De film zelf speelt zich af op 8 mei 1939, de dag van de grote parade. Opvallend is het cameo-optreden in de film van de 14-jarige Alessandra Mussolini, de kleindochter van de fascistische leider en een nicht van hoofdrolspeelster Sophia Loren. De zoon van Benito Mussolini, Romano Mussolini, is namelijk getrouwd met Anna Maria Scicolone, een zus van Sophia Loren wiens echte naam Sofia Villani Scicolone is. Alessandra Mussolini is de dochter van Romano – die in 2006 overleed – en Anna Maria. Ze zetelt in het Europees Parlement.

Mastroianni was getrouwd met de Italiaanse actrice Flora Carabella (+1999). Samen hadden ze één kind, Barbara.

Mastroianni had ook een dochter – Chiara Mastroianni – bij zijn maîtresse Catherine Deneuve die ook al een zoon Christian had van… Roger Vadim (zie hierboven).

Aan het eind van zijn leven was hij samen met de Italiaanse filmregisseuse Anna Maria Tatò.

 

Het graf van Marcello Mastroianni

 

Marcello Mastroianni overleed op 19 december 1996 in Parijs op 72-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het Cimitero Monumentale al Verano in Rome. Daar liggen o.a. ook Nino Manfredi, Roberto Rossellini en Luchino Visconti.

 

Vandaag, maandag 28 september 2009, is het eveneens 45 jaar geleden dat de op 23 november 1888 in New York als Adolph Arthur Marx geboren Amerikaans komiek Harpo Marx op 28 september 1964 op 75-jarige leeftijd overleed.

 

Van boven naar onder: Chico, Harpo, Groucho en Zeppo

 

Harpo was – als we de jong gestorven Manfred niet meetellen – de tweede oudste van The Marx Brothers, een groep Amerikaanse komedianten van Joodse afkomst die ook daadwerkelijk broers van elkaar waren en de meeste bekendheid kregen door hun films zoals daar o.a. waren “Horse Feathers” (1932), “Duck Soup” (1933), “A Night at the Opera” (1935) en “A Day at the Races” (1937).

De oudste broer was Leonard “Chico” Marx (1887). Na Harpo volgden nog Julius Henry “Groucho” Marx (1890), Milton “Gummo” Marx (1892) – de minst bekende omdat hij al was gestopt voor het grote succes van The Marx Brothers – en Herbert “Zeppo” Marx (1901).

 

Arthur “Harpo” Marx

 

Harpo zou zich ontwikkelen tot de "sympathieke stomme". In de films zie je hem nooit praten. Hij blijft een lieve, naïeve persoonlijkheid. Hij is de man met het warrige rode haar, de hoge hoed en de regenjas. Met zijn autotoeter loopt hij steeds achter het vrouwelijk schoon aan, maar wel op zo’n manier dat je steeds het idee hebt dat wanneer hij beet zou hebben hij absoluut niet zou weten wat hij er mee aan zou moeten. Dit overigens in tegenstelling tot Chico, die de uitstraling heeft dat maar al te goed te weten.

Harpo is ook beroemd om zijn harpen. Hij moet de harp goed hebben kunnen bespelen. Hij bezat zelf meerdere exemplaren. In de films zie je hem met allerlei soorten van harpen terug, uiteenlopend van een lier tot het klankbord van een gesloopte piano. En steeds weer met een nieuwe harp. Onmiskenbaar is wel zijn muzikale talent.

Verder is in de film ook Harpo’s regenjas een fenomeen. Daar haalt hij allerlei dingen onder vandaan, variërend van een aan twee kanten brandende kaars, een enorme rol touw, een vis, een poster met een vrouw in ondergoed enz. Je kon het haast zo gek niet bedenken.

 

Chico was de inspirator, was ook degene die met het idee van de muzikale komedie kwam en die deze er doorheen trok in de mindere tijden. Chico was een getalenteerd pianist. Indertijd had hij een Italiaans accent aangeleerd om de eventuele bedreigers uit de buurt ervan te overtuigen dat hij Italiaan was en geen Jood. Dit accent is een van zijn handelsmerken geworden.

Het handelsmerk van Groucho was de figuur met een eigen pasje, met een opgetekende snor, die altijd bijdehante opmerkingen plaatst en het aan de stok krijgt met weduwen. Groucho was zanger, en veel nummers zijn van hem bekend. Hij is een van ‘s werelds topkomieken.

Zeppo is de jongste van de Marx Brothers. Hij nam de rol van Gummo over toen die er mee stopte. Zeppo was de romantische aangever. Hij had veel meer capaciteiten als komiek, zo zou hij voor één van de anderen in kunnen vallen, maar hij heeft nooit een echt eigen rol kunnen vinden die stand kon houden tegenover de types van zijn drie broers.

 

Harpo’s huwelijk met Susan Fleming op 28 september 1936 is samen met het huwelijk van zijn broer Milton “Gummo” in 1929 met Helen Theaman, weduwe van Russell Von Tilzer,  het meest succesvolle van The Marx Brothers. In 1930 wordt Robert, de zoon van Gummo en Helen geboren.

Harpo en Susan adopteren vier kinderen: Bill, Alexander, Jim en Minnie.

 

Leonard “Chico” trouwt op 22 maart 1917 met Betty Carp. In januari 1918 krijgen zij een dochter. Maxime In de jaren veertig scheiden Chico en Betty. In augustus 1958 trouwt hij met Mary “Mary Dee” of  “Dee Dee” De Vithas.

 

Julius Henry “Groucho” Marx trouwt op 4 februari 1920 met Ruth Johnstone. In juli 1921 krijgen zij een zoon, Arthur. In mei 1927 wordt hun dochter Miriam geboren. In 1942 scheiden Groucho en Ruth. In juli 1945 trouwt hij met Kay Marvis (+2000). In 1946 wordt hun dochter Melinda geboren. In 1950 scheiden Groucho en Kay. In juli 1954 trouwt Groucho voor de derde keer, nu met Eden Hartford (+1983). In 1969 volgt alweer een scheiding.

 

Herbert “Zeppo” trouwt op 12 april 1927 met Marion Benda. In 1944 adopteren ze Timothy. In mei 1954 volgt de echtscheiding. In september 1959 trouwt Zeppo met Barbara Blakely, die eerder al getrouwd was met Robert Harrison Oliver. In 1973 gaan ze uit elkaar waarna Barbara in 1976 met Frank Sinatra trouwt.

 

Harpo overlijdt op 28 september 1964 – vandaag precies 45 jaar geleden en drie jaar na zijn oudste broer Leonard “Chico” die op 11 oktober 1961 op 74-jarige leeftijd als eerste van The Marx Brothers aan de gevolgen van aderverkalking was gestorven – na een mislukte openhartoperatie, een voor die tijd nieuwe operatie. Harpo werd gecremeerd en zijn asse werd uitgestrooid in de “sand trap” van het zevende hole van de Rancho Mirage golfbaan.

Op 19 augustus 1977 – bijna vier maanden nadat zijn jongere broer Milton "Gummo" op 21 april op 84-jarige leeftijd de geest gaf – sterft Groucho. Hij was 86 jaar oud.

Op 29 november 1979 overlijdt de jongste en enig over gebleven Marx Brother Herbert “Zeppo” op 78-jarige leeftijd aan longkanker.

Chico en Gummo liggen begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Glendale, Los Angeles. Groucho op het Eden Memorial Park in Mission Hills, Los Angeles.

Susan Fleming, de weduwe van Arthur “Harpo” en Mary De Vithas, de weduwe van Leonard “Chico”, overlijden op dezelfde dag: 22 december 20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s