Vandaag, zaterdag 26 september 2009, is het precies 40 jaar geleden dat op 26 september 1969 “Abbey Road” uitkwam, het laatste album van The Beatles.

Het album is genoemd naar Abbey Road, een Londense straat in de wijk Westminster waar zich de geluidsstudio’s bevonden waar de Beatles plaatopnames maakten.

Voor ze uit elkaar gingen wilden The Beatles nog één goed album maken. Volgens critici is vooral de tweede kant van “Abbey Road” van hoge kwaliteit. Op deze kant staan o.a. "Here Comes the Sun" van George Harrison en medleys van afgemaakte en onafgemaakte nummers. Het laatste nummer van het album, "Her Majesty", wordt gezien als de eerste hidden track uit de muziekgeschiedenis.

Alhoewel op 8 mei 1970 nog het album “Let It Be” werd uitgebracht, vonden de opnames van dit album al gedeeltelijk plaats in februari 1968 en januari 1969. “Abbey Road” werd opgenomen tussen 22 februari 1969 en 20 augustus 1969.

 

 

 

De bekende foto op de hoes van “Abbey Road” werd genomen 8 augustus 1969 door fotograaf Iain Macmillan. Dat Paul McCartney blootsvoets over het zebrazpad wandelde voedde de geruchten die in die tijd circuleerden dat McCartney dood zou zijn.

De man rechts op de achtergond is een Amerikaanse toerist die vorig jaar overleed. Hij herinnerde zich die “vier rare snuiters” nog die het zebrapad overstaken.

De Volkswagen Kever aan de linkerkant werd in 1986 voor $23,000 verkocht en staat momenteel in het Volkswagen museum in het Duitse Wolfsburg.

De nummerplaat van de Volkswagen – LMW 28 IF – werd na het uitbrengen van het album regelmatig door souvenirjagers gestolen.

In 1988 zouden de Red Hot Chili Peppers de hoes van “Abbey Road” kopiëren door op hun Abbey Road EP dezelfde platenhoes te gebruiken, maar dan lopen de Peppers met niets dan een sok om hun penis over dit zebrapad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s