Mary Wollstonecraft

 

Vandaag, maandag 27 april 2009, is het precies 250 jaar geleden dat op 27 april 1759 in Hoxton, Londen, de Engelse schrijfster en feministe Mary Wollstonecraft werd geboren.

Mary Wollstonecraft had een relatie met de Amerikaan Gilbert Imlay, van wie ze een dochter kreeg die ze Fanny noemde, naar haar vriendin Fanny Blood. Toen aan haar relatie met Imlay een einde kwam probeerde ze zelfmoord te plegen.

Dit mislukte en korte tijd later raakte ze bevriend met de radicale filosoof William Godwin, die romantiek en huwelijk afwees. Godwin schreef ook de roman “Things as They Are or The Adventures of Caleb Williams” die beschouwd wordt als de eerste thriller.

Niettemin trouwde deze verklaarde tegenstander van het huwelijk in 1797 met de feministe Wollstonecraft. Ze benadrukten echter dat hun huwelijk geen concessie aan de heersende moraal was, maar dat ze volkomen gelijkwaardige partners waren.

Op 30 augustus 1797 werd hun dochter Mary Godwin geboren die later zou trouwen met de dichter Percy Shelley. Toen ze nog maar 18 was begon Mary Shelley-Godwin aan de roman Frankenstein (The Modern Prometheus). Het boek werd in 1818 gepubliceerd.

Mary Wollstonecraft overleed 11 dagen na de geboorte van Mary op 10 september 1797 in Londen op nauwelijks 38-jarige leeftijd. Ze werd begraven op het Saint Peter Churchyard in Bournemouth, Dorset. Ook haar man, haar dochter Mary en het hart van Percy Shelly zijn daar begraven.

 

Het graf van Mary Wollstonecraft

 

In de weken volgend na de dood van Mary Wollstonecraft werkte Godwin aan “Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman”. Daarin beschreef hij het leven van de vrouw die hij verloren had, en vertelde openhartig over haar twee zelfmoordpogingen, haar relatie met Gilbert Imlay, en de buitenechtelijke dochter Fanny Imlay die ze bij Imlay had gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s