Vandaag, woensdag 22 april 2009, is het precies 120 jaar geleden dat “The Oklahoma Territory” werd opengesteld voor pioniers.

 

The Oklahoma Land Run of 1889

 

Het gebied dat nu Oklahoma heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Caddo, waarvan er nog steeds afstammelingen wonen. Daarna was de regio lang in handen van de Fransen. Frankrijk verkocht het uiteindelijk in 1803 aan de Verenigde Staten, de zgn. Louisiana Purchase waarbij de Verenigde Staten voor een bedrag van 15 miljoen dollar van Frankrijk een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi kochten waardoor de oppervlakte van de Verenigde Staten ongeveer verdubbelde.

In de jaren 1830-40 werden veel Indianen uit andere delen van het land naar de regio overgebracht. De Choctaw-Indianen, een van de stammen die dit lot ondergingen, gaven Oklahoma zijn huidige naam. In hun taal betekent “okla” zoiets als "volk" en “homa” betekent "rood". Plaatsen als Tulsa, Thalequah en Muskogee zijn gesticht door Indianen.

In 1889 nam de overheid de Indianen het aan hen gegeven land grotendeels weer af. Vanaf 22 april van dat jaar kon het door kolonisten kosteloos in bezit worden genomen.

The Land Run of 1889” begon om 12u ’s middags. 50.000 mensen stonden klaar achter een lijn om hun deel van het gebied van 8000 km² op te eisen. Zij die al iets eerder het gebied hadden betreden en grond claimden, werden “Sooners” genoemd.

Op de avond van die 22e april 1889 waren de steden Oklahoma City en Guthrie gesticht en woonden er al 10.000 inwoners!

Op 16 november 1907 werd Oklahoma formeel de 46ste staat van de Verenigde Staten.

The Oklahoma Land Run of 1889” wordt getoond in o.a. de film “Far and Away” uit 1992 met Tom Cruise en Nicole Kidman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s