In dit Charles Darwinjaar kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat het vandaag, zondag 19 april 2009, precies 127 jaar geleden is dat op 19 april 1882 in Downe, Kent, de op 12 februari 1809 in Shrewsbury, Shropshire, geboren Engelse natuuronderzoeker, bioloog, geoloog en grondlegger van de theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie, Charles Darwin, op 73-jarige leeftijd overleed. Hij is begraven in Westminster Abbey.

 

Pierre Curie

 

Ook vandaag herdenken we dat precies 103 jaar geleden op 19 april 1906 in Parijs de op 15 mei 1859 in Parijs geboren Franse natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde 1903, Pierre Curie, op slechts 46-jarige leeftijd overleed toen hij door een koets werd overreden in de Parijse Rue Dauphine.

Op 26 juli 1895 trouwt hij met de Poolse natuur- en scheikundige Maria Skłodowska. Marie Curie overlijdt op 4 juli 1934, bijna 39 jaar na haar man, aan leukemie, een gevolg van haar werk met radioactieve elementen. Samen met haar man en Henri Becquerel had ze in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde gewonnen. Acht jaar later ontving Marie opnieuw een Nobelprijs, deze keer de Nobelprijs voor de Scheikunde. Madame Curie was de eerste persoon ooit die twee Nobelprijzen ontving, en een van slechts twee personen – de ander was de Amerikaan Linus Pauling die in 1954 de Nobelprijs voor de Scheikunde won en in 1962 de Nobelprijs voor de Vrede – die dat in twee verschillende disciplines deed.

Pierre en Marie Curie hadden twee kinderen. De oudste dochter, Irène Joliot-Curie (1897-1956) ontving samen met haar man Frédéric Joliot ook een Nobelprijs voor de Scheikunde, in 1935, een jaar na het overlijden van haar moeder. Hun andere dochter Ève Curie (1904-2007) schreef een biografie van haar moeder met de titel Madame Curie en onder die naam is Marie Curie thans algemeen bekend. Ève overleefde haar vader meer dan een eeuw. Ze overleed in 2007 op 102-jarige leeftijd.

Zowel Curie als Becquerel kregen een eenheid naar hen genoemd. Zo is de curietemperatuur is de temperatuur waarboven ferromagnetische materialen ophouden een permanent magneetveld om zich heen te bezitten en is de becquerel is de SI-eenheid voor radioactiviteit.

Pierre en Marie Curie zijn beiden begraven in het Panthéon in Parijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s