Vandaag, maandag 6 april 2009, is het precies 35 jaar geleden dat ABBA op zaterdag 6 april 1974 in het Britse Brighton het 19e Eurovisie Songfestival won met het liedje Waterloo. Dit liedje is een paar jaar geleden gekozen tot beste Eurovisie Songfestivalliedje van de afgelopen 50 jaar.

ABBA won voor Italië met Gigliola Cinquetti – die in 1964 al eens had gewonnen met “Non ho l’età” – met “Si”,

Nederland met Mouth & MacNeal en “I see a star” (“Ik zie een ster”) en het Verenigd Koninkrijk met Olivia Newton-John en “Long live love”.

Gisteren, zondag 5 april 2009, werd “de blonde” van ABBA, Agnetha Fältskog, 59 jaar. Ze werd geboren in Jönköping in het zuiden van Zweden op 5 april 1950. Na de ABBA-periode beleefde Agnetha tussen 1982 en 1988 nog een mooie solo-carrière. Na 1988 trok ze zich terug uit de publieke wereld om met haar kinderen een normaal leven te leiden. In 1990 trouwde ze met de arts Tomas Sonnenfeld. In 1992 gingen ze al uit elkaar. Fältskog leek elke vorm van publiciteit uit de weg te gaan. Toen haar moeder zeer plotseling een einde aan haar leven maakte en haar vader kort daarna ook stierf, was het duidelijk dat dit voor Agnetha Fältskog een zeer moeilijke periode was.

In 1996 schreef ze haar memoires.

In de media werd ondertussen veel geschreven over het ‘Garbo-imago’ van Fältskog. ABBA was inmiddels over de hele wereld cult geworden en het was vooral Fältskog die door de mensen werd gezien als het gezicht en de stem van het kwartet. Maar Fältskog leek de aandacht te kunnen missen als kiespijn.

In haar privé-leven maakte ze weer een stormachtige tijd door. Vanaf 1998 kreeg ze te maken met een hardnekkige stalker, de Nederlander Gert van der Graaf.

Vanwege haar vliegangst liet Fältskog in 1999 verstek gaan op de internationale première van de musical Mamma Mia! In Londen, maar op 12 februari 2005 was ze samen met Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus wel bij de Zweedse première van de musical in Stockholm. Terwijl haar drie collega’s in alle rust de zaal in konden lopen, werd Fältskog met een staande ovatie ontvangen.

Op 4 juli 2008 kwamen Agnetha, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus en Benny Andersson nog eens samen voor de Zweedse première van de filmversie van “Mamma Mia!”. Ze arriveerde samen met Lyngstad en hoofdrolspeelster Meryl Streep waarna de drie dames voor de ogen van duizenden fans een dansje ten beste gaven.

 

De Zweedse première van de filmversie van “Mamma Mia!” op 4 juli 2008.

v.l.n.r.: 1. Benny Andersson, 2. Pierce Brosnan, 3. Amanda Seyfried, 4. Meryl Streep, 5. Agnetha Fältskog, 6. Anni-Frid Lyngstad, 12. Björn Ulvaeus

 

De andere ABBA-zangeres, Anni-Frid Lyngstad, trouwde op 26 augustus 1992 met Prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen. Reuss is een verzameling van verschillende historische gebieden in de Duitse deelstaat Thüringen.

Op 13 januari 1998 kwam Lyngstad’s dochter uit haar eerste huwelijk, Ann Lise-Lotte, op 30-jarige leeftijd om het leven bij een auto ongeval in het Amerikaanse Livonia, Michigan.

Bijna twee jaar later sterft op 29 oktober 1999 haar man aan lymfeklierkanker.

Vandaag wordt Anni-Frid Lyngstad aangesproken als Hare Doorluchtige Hoogheid Anni-Frid, Prinses Reuss von Plauen. Ze houdt zich bezig met liefdadigheidswerk en milieu. Anni-Frid woont in het Zwitserse Zermatt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s