Isoroku Yamamoto

 

Vandaag, zaterdag 4 april 2009, is het precies 125 geleden dat op 4 april 1884 in Nagaoka een van de belangrijkste Japanse admiraals uit de Tweede Wereldoorlog en de architect achter het plan om de Amerikaanse basis van Pearl Harbor aan te vallen, Isoroku Yamamoto, werd geboren.

Door de aanval op Pearl Harbor aan te vallen werd Amerika in het wereldconflict werd betrokken. Yamamoto realiseerde zich daarbij dat Japan zich misschien een jaar staande kon houden, maar dat het moeilijk zou worden om de eindoverwinning te behalen, maar zijn plicht tegenover de keizer stond boven alles.

Ook tijdens de Slag bij Midway, waarbij Japan zijn overwicht in de Stille Oceaan verloor, en bij de Slag om Guadalcanal was Yamamoto commandant van de Japanse vloot.

Tijdens een rondvlucht langs Japanse steunpunten in de buurt van de Salomonseilanden, bedoeld om het moreel van zijn troepen op te krikken, vond Yamamoto op 18 april 1943 de dood toen zijn vliegtuig door Amerikaanse jachttoestellen werd neergehaald. Dit was mogelijk omdat het bericht waarin zijn reisweg werd beschreven, was ontcijferd door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

In de film “Tora! Tora! Tora!” uit 1970 zegt Sô Yamamura – die de rol van Isoroku Yamamoto speelt – na de aanval op Pearl Harbor: “I fear that all we have done is to awaken a sleeping giant.” (“Ik vrees dat we alleen maar een slapende reus hebben wakker gemaakt.”). Of Yamamoto dit ook echt heeft gezegd wordt betwist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s