Marlon Brando in "A Streetcar Named Desire"

 

Vandaag, vrijdag 3 april 2009, is het precies 85 jaar geleden dat op 3 april 1924 in Omaha, Nebraska, de Amerikaanse acteur Marlon Brando werd geboren. Brando wordt beschouwd als een van de belangrijkste method actors, die de acteertechniek in Hollywood in de jaren vijftig onder de aandacht bracht met rollen in “A Streetcar Named Desire” en “On the Waterfront”, beiden geregisseerd door Elia Kazan. Latere iconische rollen zijn onder andere Don Vito Corleone in “The Godfather” en Colonel Kurtz in “Apocalypse Now”. Brando’s acteerstijl had grote invloed op acteurs als Paul Newman, James Dean, Robert de Niro en vele anderen.

 

Marlon Brando als Don Vito Corleone

 

Brando was van gemengde afkomst: Brits, Iers, Duits en Nederlands.

Geruchten gaan dat Marlon Brando biseksueel was en Brando zelf heeft toegegeven ervaringen te hebben met homoseksualiteit. Geruchten gaan dat hij het bed heeft gedeeld met onder andere Marilyn Monroe en Grace Kelly, maar ook met James Dean, James Baldwin, Burt Lancaster en Leonard Bernstein.

Op 16 mei 1990 schoot Christian Brando, zijn oudste zoon uit zijn eerste huwelijk met Anna Kashfi dat duurde van 1957 tot 1959, Dag Drollet, de vriend van zijn zwangere halfzus Cheyenne, dood. Cheyenne was de dochter die hij had uit zijn derde huwelijk met de Tahitiaanse Tarita Teriipia dat duurde van 1962 tot 1972. In totaal had hij elf kinderen, waarvan drie geadopteerd. Christian Brando werd uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar cel en kwam vrij in 1996. Hij overleed op 26 januari 2008 aan de gevolgen van een longontsteking.

Op 16 april 1995 pleegde Cheyenne zelfmoord, vijf jaar na de moord op haar vriend. Zij was toen vijfentwintig jaar oud. Haar 18-jarige zoon Tuki Brando is nu één van de gezichten van Versace.

Marlon Brando overleed op 1 juli 2004 in het UCLA Medical Center te Los Angeles op 80-jarige leeftijd aan longproblemen. Hij leed al geruime tijd aan longfibrose en had tevens last van zwaarlijvigheid, hartfalen en diabetes. Recentelijk was bij hem ook leverkanker geconstateerd.

Hij werd gecremeerd en zijn as is op twee plaatsen uitgestrooid, een deel op Tahiti en een deel in Death Valley. Toen zijn beste vriend Wally Cox, met wie hij tijdens zijn studententijd in New York een kamer deelde. onverwachts op 48-jarige leeftijd stierf, nam Brando zijn as over van zijn weduwe, met de belofte om het uit te strooien in zee. In plaats daarvan hield hij de as dertig jaar lang verborgen in zijn kast. Uiteindelijk is zijn as samen met Brando’s as verstrooid in Death Valley.

 

Doris Day

 

En ook vandaag, vrijdag 3 april 2009, wordt de als Doris Mary Ann von Kappelhoff op 3 april 1922 in Cincinnati, Ohio, geboren Amerikaans actrice, zangeres en dierenactiviste Doris Day 87 jaar.

Doris Day heeft haar grote populariteit te danken aan haar rollen in romantische komedies: “Calamity Jane” (1953) – waarin ze het liedje “Secret love” zingt – , “Pillow Talk” (1959) met Rock Hudson en “The man who knew too much “ (1956) van Alfred Hitchcock met James Stewart waarin ze in de rol van Jo McKenna uit volle borst haar grote hit “Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)” zingt om haar ontvoerde zoontje Hank terug te vinden.

 

Doris Day

 

Het liedje werd geschreven door Jay Livingston en Ray Evans. Zij schreven ook Nat King Cole’s “Mona Lisa” en het populaire TV-tunetje van “Bonanza”. Que será betekent letterlijk "wat zal zijn" ("what will be") en niet "wat er ook zal gebeuren" ("whatever will be"), wat gezongen wordt in het nummer.

De zin zelf dateert al van uit de 16de eeuw en wordt uitgesproken in het Engelse toneelstuk "The Tragical History of Doctor Faustus" – de eerste toneelversie van het Faust-verhaal – door Christopher Marlowe die leefde tussen 1564 en 1593 en dus een tijdgenoot was van William Shakespeare (1564 –1616). In zijn “Faust” schrijft Marlowe: "What doctrine call you this? Que sera, sera (What will be, shall be)".

Doris Day zelf woont op haar ranch nabij Carmel, California.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s