Pius IV

 

Vandaag, dinsdag 31 maart 2009, is het precies 510 jaar geleden dat op 31 maart 1499 in Milaan Giovanni Angelo Medici werd geboren, de latere Pius IV.

Na de dood van Paus Paulus IV op 18 augustus 1559 werd kardinaal Giovanni Angelo Medici – die uit een eenvoudige familie uit Milaan afkomstig was en geen familiebanden had met de machtige Medici’s uit Florence – op 25 december 1559 tot Paus verkozen.

Op zijn instigatie werd in 1562 het Concilie van Trente, dat onder Julius III geschorst werd, heropend. Dit concilie had als doel de misstanden en misbruiken binnen de Katholieke Kerk aan te pakken. Het werd bijeengeroepen door paus Paulus III (1545), voortgezet door Julius III (1551) en door Pius IV – door zijn grote juridische en diplomatieke gaven – succesvol afgerond in 1563.

De besluiten van het concilie waren er duidelijk op gericht de positie van de Rooms-katholieke Kerk te bepalen ten opzichte van de protestanten. Zodoende kan men dit concilie beschouwen als het hart van de zogenaamde contrareformatie waardoor de protestanten niet zo gelukkig waren met het concilie.

De besluiten van dit concilie hebben tot op de dag van vandaag geldingskracht in de Rooms-katholieke Kerk, al hebben de latere concilies wel accentverschuivingen gelegd.

Enkele realisaties en besluiten van het concilie:

·         Vaststelling van de canon van de Bijbel, de lijst van gewijde boeken (= Heilige Schrift; Oude en Nieuwe Testament).

·         De openbaring bestaat enkel uit de Heilige Schrift en de kerkelijke traditie.

·         De Vulgata, de Latijnse Bijbelvertaling, wordt voor de rooms-katholieken tot standaardtekst van de Heilige Schrift verklaard.

·         De geloofswaarheden van de erfzonde, de zaligmaking, de 7 sacramenten, de aflaten, de heiligenverering en het vagevuur worden opnieuw verduidelijkt en bevestigd.

·         Het Latijn is de enige liturgische taal.

·         Geestelijken krijgen een verbod op cumulatie van kerkelijke ambten, hebben residentieplicht en moeten het celibaat respecteren.

·         Priesters moeten een betere opleiding krijgen in elk bisdom verplicht op te richten seminaries.

·         Gelovigen worden onderricht via de catechismus en door prediking.

·         Het huwelijk moet gesloten worden in een kerk ten overstaan van een priester en getuigen na drievoudige aankondiging, en vervolgens worden vastgelegd in een huwelijksregister.

Het zou meer dan 300 jaar duren eer er opnieuw een Concilie zou plaatsvinden, met name het Eerste Vaticaans Concilie, ook kortweg aangeduid als Vaticanum I, dat werd gehouden van 1869 tot 1870 tijdens het pontificaat van Paus Pius IX maar door Frans-Duitse oorlog die in 1870 uitbrak niet kon worden voltooid. Het werd opgevolgd door het Tweede Vaticaans Concilie, ook wel bekend als Vaticanum II, dat op 11 oktober 1962 door Paus Johannes XXIII (1958-1963) werd geopend, liep tot 8 december 1965 en bekend is geworden als de kerkvergadering van het ‘aggiornamento’, het moderniseren van de Kerk.

Pius IV was net geen 6 jaren paus en overleed op 9 december 1565 op 66-jarige leeftijd en werd opgevolgd door Pius V – de verpersoonlijking van de katholieke contrareformatie – die zich volledig zou inzetten voor de realisering van de bepalingen van het Concilie van Trente.

 

Pius VIII

 

Ook vandaag is het precies 180 jaar geleden op 31 maart 1829 de op 20 november 1761 in Cingoli, Ancona, geboren Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni werd gekozen tot Paus Pius VIII.

Hij volgde de op 10 februari 1829 overleden Paus Leo XII op maar overleed al het daaropvolgende jaar op 69-jarige leeftijd op 1 december 1830 en was dus slechts 1 jaar en 245 dagen paus. Hij werd opgevolgd door Paus Gregorius XVI.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s