Vandaag, zaterdag 28 maart 2009, is het precies 40 jaar geleden dat de op 14 oktober 1890 in Denison, Texas, geboren Amerikaans generaal en 34e president van de Verenigde Staten Dwight D. Eisenhower op 28 maart 1969 in een ziekenhuis in Washington D.C. op 78-jarige leeftijd overleed.

 

General Eisenhower

 

Na de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 kreeg Eisenhower de leiding over de afdeling die plannen opstelde om Duitsland en Japan te verslaan. In 1942 werd hij benoemd tot commanderend generaal van de Amerikaanse strijdkrachten op het Europese strijdtoneel. In november 1942 leidde hij de Amerikaanse landingstroepen tijdens de gezamenlijke Brits-Amerikaanse invasie in Noord-Afrika (“Operation Torch”), het eerste belangrijke geallieerde offensief in de Tweede Wereldoorlog. Het jaar daarop voerde Eisenhower met succes de invasie op Sicilië aan (“Operation Husky”). Eisenhower werd toen benoemd tot opperbevelhebber van de geallieerde invasie van Noord-Europa, die hij samen met de Engelse veldmaarschalk Bernard Montgomery tot een goed einde bracht (“Operation Overlord”). Na afloop van de oorlog in Europa voerde Eisenhower het bevel over de troepen die Duitsland bezetten en was hij tevens Chef van de Staf van het Amerikaanse leger. In 1948 legde hij zijn militaire functies neer.

 

Dwight D Eisenhower

 

Dwight D. Eisenhower was ook Republikeinse president van de Verenigde Staten van 20 januari 1953 tot 20 januari 1961. Zijn vicepresident was Richard Nixon. Bij de verkiezingen van 4 november 1952 versloeg hij zijn democratische tegenstrever Adlai Stevenson. Vier jaar later verloor Stevenson op 6 november 1956 opnieuw de presidentsverkiezingen en opnieuw van Eisenhower. Als running mate had Stevenson toen graag Senator John F. Kennedy gehad, maar op de Nationale Democratische Conventie werd Estes Kefauver verkozen als running mate.

Adlai Stevenson was de kleinzoon van Adlai E. Stevenson die van 1893 tot 1897 de vicepresident was van Grover Cleveland.

Eisenhower ligt begraven in de kapel van de Dwight D. Eisenhower Presidential Library in Abilene, Kansas, naast zijn vrouw Mamie Geneva Doud (1896–1979) en hun eerst geboren zoon Doud Dwight die meer dan 50 jaar eerder op 3-jarige leeftijd was overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s