Three Mile Island

 

Vandaag, zaterdag 28 maart 2009, is het precies 30 jaar geleden dat er op 28 maart 1979 een ongeval plaats vond in de kerncentrale van Three Mile Island in Harrisburg, Pennsylvania.

Bij het ongeval zijn radioactieve stoffen in de atmosfeer terecht gekomen. Hierop werd besloten gedurende vele jaren de gezondheid van de bevolking te volgen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dit bevolkingsonderzoek is 18 jaar lang voortgezet, maar heeft geen nadelige gevolgen voor de bevolking vastgesteld. De ontvangen stralingsdosis na het ongeval was binnen 15 kilometer van de centrale gemiddeld 0,08 milliSievert (0,08 mSv), met een enkele uitschieter voor een individu van 1 mSv. 1 milliSievert is ongeveer een derde van wat mensen in dat gebied van nature al ontvangen aan straling uit natuurlijke bron.

De economische schade was aanzienlijk. Pas na 6 jaar kon men het reactorvat openen en toen bleek dat de schade veel groter was dan eerst verondersteld. Een groot deel van de reactorbrandstof lag gesmolten op de bodem van het vat. Een kernsmelting had echter niet plaatsgevonden. Pas in 1993 was de schoonmaak van het reactorvat afgerond. De centrale was economisch gezien verloren.

De eenheid wacht nu op afbraak. Dit zal gebeuren wanneer de tweede eenheid van de centrale buiten gebruik wordt genomen.

Iets meer dan 7 jaar later vond de kernramp van Tsjernobyl plaats. Beide ongelukken hebben geleid tot een wereldwijde bewustwording van de risico’s van kernenergie. Toch heeft dat niet geleid tot grootschalige afbouw van kerncentrales. Wel is er een tijdlang een aanzienlijke terughoudendheid ontstaan bij het bouwen van nieuwe centrales. Pas sinds ongeveer 2000 is de belangstelling voor de inzet van kernenergie weer aan het toenemen.

De Belgische regering nam in 2002 een kernuitstapwet aan waardoor wellicht tussen 2015 en 2025 alle Belgische kerncentrales zullen sluiten. De kernuitstapwet biedt echter mogelijkheden om de uitstap niet te effectueren, indien er niet voldoende vervangende capaciteit is voor de te sluiten centrales. Aangezien België 55 procent van zijn elektriciteit nucleair opwekt, is het niet denkbeeldig dat deze mogelijkheid nog gebruikt gaat worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s