Miep Gies: toen & nu

 

Vandaag, zondag 15 februari 2009, wordt de op 15 februari 1909 in Wenen geboren Miep Gies 100 jaar. Zij is de laatste overlevende van de zes personen die betrokken waren bij het onderduiken van Otto Frank, zijn vrouw Edith Holländer, hun dochters Margot en Anne, Hermann van Pels (Herman van Daan in het boek), zijn vrouw Auguste van Pels en hun zoon Peter en Fritz Pfeffer.

Miep Gies werd als Hermine Gies-Santrouschitz geboren en groeide op in Wenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In december 1920 werd ze op 11-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Nieuwenburg uit Amsterdam als een van de duizenden – veelal ondervoede – Oostenrijkse kinderen die in het kader van de landelijkse actie voor enige tijd naar Nederland werden gehaald om aan te sterken.

Daar groeide ze verder op, en in 1933 vond ze op 24-jarige leeftijd werk als secretaresse bij Opekta, het bedrijf van Otto Frank.

Toen Otto Frank aan Miep kenbaar maakte dat hij en zijn gezin wilden onderduiken in het Achterhuis van het pand waar aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank was gevestigd, was zij direct bereid om hen tijdens de onderduik te voorzien van eten en nieuws.

Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 vormde Miep Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van de acht joodse onderduikers

Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers, zorgden Miep en haar collega Bep dat het dagboek van de jongste van de onderduikers, Anne Frank, uit Duitse handen bleef. Miep bewaarde Anne’s schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Anne’s vader, die als enige van de acht de concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Anne’s erfenis in 1947 werd uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Wegens haar verdiensten kwam haar onder andere de Yad Vashem onderscheiding toe. Haar man Jan Gies overleed in 1993. Ze treedt niet meer op in het openbaar of voor televisiecamera’s, maar opende in eigen beheer onlangs wel een website waarop ze haar visie op de gebeurtenissen uit die tijd weergeeft: http://www.miepgies.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s