Edward Morgan Forster

 

Vandaag, donderdag 1 januari 2009, is het precies 130 jaar geleden dat op 1 januari 1879 in Londen de Engels romanschrijver en essayist Edward Morgan Forster werd geboren.

 

A Passage to India

 

Zijn beroemdste roman is “A Passage To India” uit 1924 (in 1984 verfilmd door David Lean met Judy Davis, Victor Banerjee, Alec Guinness en Peggy Ashcroft), een beschrijving van het leven in India onder Britse heerschappij dat de vooroordelen toont die de Britten en Indiërs ten opzichte van elkaar hebben en de conflicten die daarvan het gevolg zijn. De vaak terugkomende thematiek in zijn werk – de botsing tussen twee culturen, en de onoverbrugbaarheid van de verschillen – is hierin duidelijk zichtbaar.

 

 

"A Room with a View" en "Howards End"

 

In ander werk – “A Room with a View” uit 1908 (verfilmd in 1985 door James Ivory met Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Denholm Elliott, Julian Sands, Daniel Day Lewis en Judi Dench) en “Howards End” uit 1910 (verfilmd in 1992 door opnieuw James Ivory met opnieuw Helena Bonham Carter en verder Emma Thompson, Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave en Prunella Scales) dat als zijn beste werk wordt beschouwd – speelt het conflict tussen maatschappelijke klassen een grote rol.

Zijn postuum verschenen roman “Maurice” (geschreven 1913-1914 en postuum gepubliceerd in 1971; verfilmd in 1987 door opnieuw James Ivory met James Wilby, Hugh Grant en Rupert Graves) is zijn enige roman met een openlijk homoseksuele thematiek. Forster zelf, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich vooral aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu. Precies dit cultuurverschil komt ook in “Maurice” ten tonele. Zijn seksuele bevrijding beleefde hij trouwens tijdens een verblijf in India.

Forster had niet de moed zich te uiten over zijn homoseksuele geaardheid. Hij heeft ook zijn hele leven lang teruggetrokken geleefd, in een kamer in de Universiteitsgebouwen van Cambridge. Aangesproken op dit vermeend gebrek aan solidariteit met de homogemeenschap, en op zijn terughoudendheid in vergelijking met de openheid van een bepaalde collega-schrijver, beet Forster volgens de anekdote terug: “Yes, but he hasn’t got a mother!”. De angsten van Forster voor maatschappelijke uitsluiting worden in verband gebracht met zijn dominante moeder, die trouwens, naarmate haar leeftijd vorderde, juist steeds meer op hem ging leunen.

 

Edward Morgan Forster rozentuin

 

E.M. Forster overleed op 7 juni 1970 op 91-jarige leeftijd in Coventry. Hij werd gecremeerd en zijn asse werd samen met de asse van zijn vriend Robert Buckingham uitgestrooid in een rozentuin met zicht op Warwick University.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s