Charles Darwin

 

HMS Beagle

 

Aangezien het jaar 2009 – dat binnen vier dagen begint – het Darwinjaar is (vanwege de 200e verjaardag van zijn geboorte en de 150e verjaardag van de publicatie van “The Origin of Species”), is het misschine interessant om te vermelden dat het vandaag, zaterdag 27 december 2008, precies 177 jaar geleden is dat het schip de HMS Beagle met Charles Darwin aan boord vertrok vanaf Devonport nabij Plymouth voor een reis die aanvankelijk twee jaar maar uiteindelijk vijf jaar zou duren.

 

Robert FitzRoy

 

De kapitein van de Beagle, Robert FitzRoy (1805-1885), was op zoek naar een natuuronderzoeker die hem op de lange reis gezelschap kon houden, maar ook zelf onderzoek zou kunnen doen onderweg.

Aan de hand van de brieven die Darwin aan zijn familie schreef zou hij een reisverslag schrijven dat in 1839 gepubliceerd werd onder de titel “The Voyage of the Beagle”.

Op 16 januari 1832 bereikte de Beagle Kaapverdië. Vanaf februari 1832 verkende Darwin Zuid-Amerika (Bahia, Rio de Janeiro, Montevideo, Buenos Aires, Bahia Blanca). In november 1832 bereikte de Beagle Vuurland. In februari 1833 zeilde men naar de Falklandeilanden, om vervolgens terug naar Montevideo te reizen. Vanaf Montevideo zouden in 1833 telkens andere tochten gemaakt worden. In oktober 1833 was Darwin gedurende een aantal weken ernstig ziek. In november 1833 vertrok men definitief uit Montevideo om naar het zuiden te varen. Begin juni 1834 voer men via de Straat van Magellaan naar de Grote Oceaan. Tussen januari en juli 1835 verkende de Beagle de Westkust van Zuid-Amerika (Valdivia, Concepción, Santiago, Valparaíso, Mendoza, Copiapo, Callao). Daarna voer men opnieuw zuidwaarts, naar onder meer het eiland Chiloe. In september 1835 reisde de Beagle naar de Galápagoseilanden. Hier deed Darwin zijn beroemde onderzoek naar de verschillende vinkensoorten. Zij zouden een belangrijke rol spelen in zijn onderzoek naar de evolutietheorie.

De Beagle voer verder langs Tahiti (november 1835), Nieuw-Zeeland (december 1835), Australië (januari-april 1836), de Cocoseilanden, Mauritius (april 1836) en Kaapstad (mei 1836). De terugreis ging vanaf Kaapstad naar Sint-Helena (juli 1836), van daar richting Bahia in Zuid-Amerika waar men op 1 augustus 1836 aankwam. Men verkende die maand Pernambuco, om dan definitief terug richting Engeland te zeilen. Op 2 oktober 1836 arriveerde men in Engeland na een reis van vier jaar, tien maanden en vijf dagen.

 

Reis van de Beagle

 

Toen Darwin terugkwam in Engeland, was hij binnen de wetenschappelijke gemeenschap een bekendheid geworden.

Het schip de Beagle werd in 1870 verkocht aan de firma "Murray and Trainer" die het sloopten voor de verkoop van het materiaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s