Michael Dukakis Michael Dukakis

 

Vandaag, maandag 3 november 2008 en de dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wordt de op 3 november 1933 in Brookline, Massachusetts, als zoon van de Griekse immigranten Panos Dukakis en Euturpe Boukis geboren gewezen Amerikaans Democratisch presidentskandidaat Michael Dukakis 75 jaar.

 

Olympia Dukakis Olympia Dukakis

 

Hij is een neef van de actrice Olympia Dukakis, de dochter van Constantine S. Dukakis en Alexandra Christos, die meespeelde in o.a. “Steel Magnolias”, “Mr. Holland’s Opus”,” The Thing About My Folks” en “Moonstruck”, een film uit 1987 van Norman Jewison met in de hoofdrollen Nicolas Cage en Cher. Voor haar rol van Rose Castorini won Olympia Dukakis in die film de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Michael Dukakis was van 1975 tot 1979 en van 1983 tot 1991 gouverneur van Massachusetts.

In 1988 sleepte hij de democratische nominatie in de wacht en liet daarbij tegenstanders als Joe Biden – de huidige running-mate van Barack Obama -, Al Gore – vice-president onder Bill Clinton en zelf presidentskandidaat in 2000 -, Jesse Jackson – die na 1984 nu voor de tweede keer probeerde de democratische nominatie in de wacht te slepen -, Dick Gephardt – die in 2004 de nominatie naar John Kerry zou zien gaan – en Gary Hart die in 1984 de nominatie aan Walter F. Mondale moest laten en in 1988 zich als frontrunner moest terugtrekken toen zijn buitenechtelijke relatie met Donna Rice aan het licht kwam.

 

Lloyd Bentsen Lloyd Bentsen

 

Op de Democratische Conventie in Atlanta van 18 juli tot 21 juli 1988 maakte Michael Dukakis bekend dat zijn running mate senator Lloyd Bentsen zou worden. In 1974 had Bentsen al een gooi gedaan naar de democratische nominatie maar moest toen vroegtijdig de strijd staken. De nominatie ging toen verrassend naar Jimmy Carter die ook de presidentsverkiezingen zou winnen van Gerald Ford.

Tijdens een debat tussen de kandidaat vice-presidenten Lloyd Bentsen en Dan Quayle, de running-mate van vader George H. W. Bush, zorgde Bentsen voor één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de televisiedebatten door op een opmerking van Quayle, die stelde dat hij even veel politieke ervaring had als John F. Kennedy toen die president werd, te antwoorden met: “Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you’re no Jack Kennedy."

Desondanks verloor Michael Dukakis op 8 november 1988 de verkiezingen van George H. W. Bush nadat hij door de Republikeinse partij als slap tegen de misdaad was afgeschilderd. Tijdens de campagne werd in zijn staat Massachusetts een vrouw verkracht door Willy Horton, een gedetineerde op proefverlof. Gouverneur Dukakis had voor dat verlof toestemming gegeven.

 

Na zijn nederlaag wijdde hij zich aan de wetenschap. Zo doceerde hij aan de universiteit van Hawaï en Florida. Zijn belangrijkste onderwerp was het beleid ten aanzien van de gezondheidszorg. Daarbij keek hij vooral naar de systemen die op dat gebied in Europa bestaan. In die kwaliteit adviseerde hij ook Hillary Clinton die een vergeefse poging deed tijdens het presidentschap van Bill Clinton het Amerikaanse systeem te hervormen.

 

Kitty Dukakis Kitty Dickson

 

Michael Dukakis was in 1963 getrouwd met de Joodse Katharine “Kitty” Dickson die – als Dukakis ooit president zou zijn geworden – de eerste Joodse First Lady zou zijn geweest.

 

Lloyd Bentsen overleed op 23 mei 2006 in Houston, Texas, op 85-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s