Jan Goossenaerts Jan Goossenaerts

 

Vandaag, donderdag 30 oktober 2008, wordt de oudste man van België 108 jaar!

Jan Goossenaerts werd op 30 oktober 1900 geboren op den Heiblok in Horendonk (een gehucht van de Antwerpse gemeente Essen), als derde kind van Jozef Goossenaerts en Joanna Catharina Van Ginneken. Al vroeg werkte hij als boerenknecht. In de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland. Daarna ging hij naar het leger, in Namen. Na werk in de stad als metser-diender, keerde hij terug naar Essen.

In 1930 huwde hij met Catharina Van Meel. Het koppel kreeg 5 kinderen. Daarvan zijn er 2 kloosterzuster geworden. Later zijn daar nog 12 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen bijgekomen.

WO II betekende ellende. Overleven op een kommeke koren of van sporadisch gesmokkeld brood, melk of corned beaf. Daarna heeft Jan nog voor “den Engelsman” gewerkt. Na de oorlog werkte hij tot aan zijn pensioen in 1965 als metser-diender.

Toen Jan honderd werd organiseerde de wijk een stoet en kreeg hij van de gemeente een lindeboom. Vijf jaar later, in 2005, kreeg hij ondermeer een familiestamboom als cadeau.

In september vorig jaar verhuisde Jan naar rusthuis Sint-Michaël in Essen. Tot dan had hij meer dan 15 jaar ingewoond bij zijn jongste zoon Jozef en schoondochter Anneke.

Gevraagd naar het grote geheim van zijn leeftijd, antwoordde Jan: “Veel en hard werken, op tijd gaan slapen en veel poepgelei eten”. Poepgelei is Luikse perenstroop.

Jan is nog steeds heel monter, al gaat zijn gehoor er wat op achteruit en is hij soms kort van adem. Hij is heel tevreden over zijn verblijf in het rustoord Sint-Michaël. De verpleegsters zijn vriendelijk, het eten lekker, en hij krijgt regelmatig bezoek. En twee keer per dag kan hij buiten zijn “toerke” doen.

De in België geboren maar gans zijn leven in Nederland gewoond hebbende Jan Machiel Reyskens is de oudste Belgische man ooit. Hij werd geboren op 11 mei 1878 en overleed op 7 januari 1990. Hij was toen 111 jaar en 241 dagen oud.

De oudste Belgische man ooit die heel zijn leven in België woonde was Louis Marion, geboren op 10 oktober 1893 en overleden op 28 december 2003. Hij werd 110 jaar en 79 dagen oud.

Na de dood van Anne Adam op 9 oktober 2003 was Marion zelfs iets meer dan twee maanden de oudste inwoner van België. Vrij uniek voor een man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s