Theodore Roosevelt Theodore Roosevelt

 

Vandaag, maandag 27 oktober 2008, is het precies 150 jaar geleden dat op 27 oktober 1858 in New York de latere Amerikaanse president Theodore Roosevelt werd geboren.

Net als zijn verre voorganger Martin Van Buren had hij Nederlandse roots. Een verre voorvader van hem, Claes Martensen Van Roosevelt, werd in 1626 in Tholen, Zeeland, geboren. Diens zoon, Nicholas Roosevelt (1658-1742), had tien kinderen waaronder Johannes, de voorvader van Theodore Roosevelt en de latere First Lady Eleanor Roosevelt, en Jacobus, de voorvader van de latere president Franklin Delano Roosevelt.

De ouders van president Theodore Roosevelt, Theodore Roosevelt Sr. en Martha Bulloch, hadden vier kinderen. Elliott, de broer van president Theodore Roosevelt, was de vader van de latere First Lady Eleanor Roosevelt, de echtgenote van president Franklin Delano Roosevelt, een verre neef van haar.

 

Alice Hathaway Lee Roosevelt Alice Hathaway Lee Roosevelt

 

Op 27 oktober 1880, precies op zijn 22e verjaardag en vandaag dus exact 128 jaar geleden, trouwde Theodore Roosevelt met de 19-jarige Alice Lee.

 

Alice Roosevelt Longworth Alice Roosevelt Longworth, de dochter van Theodore Roosevelt en Alice Lee

 

Op 12 februari 1884 werd hun dochter Alice geboren.

 

Martha Bulloch Martha Bulloch, de moeder van Theodore Roosevelt

 

Twee dagen later overleed Roosevelt’s vrouw aan een nierkwaal. Ze was pas 22 jaar. Elf uren eerder, op de ochtend van diezelfde dag dus en in hetzelfde huis, was Roosevelt’s moeder Martha Bulloch op 48-jarige leeftijd aan tyfus overleden…!

Nadat op twee dagen tijd zijn dochter was geboren en zijn vrouw en moeder overleden liet Roosevelt zijn pasgeboren dochtertje Alice over aan de zorgen van zijn zuster in New York City. Alice overleed pas op 20 februari 1980. Zij werd net geen 96 jaar. Haar kleindochter, Joanna Mercedes Alessandra Sturm, werd geboren op 9 juli 1946 en is vandaag 62 jaar. Haar dochter Alice Roosevelt Sturm werd geboren op 26 juni 1987.
Theodore Roosevelt V, een achter-achterkleinzoon van president Theodore Roosevelt werkte bij de bank Lehman Brothers die vorige maand bankroet ging.

 

Edith Roosevelt Edith Roosevelt

 

Zelf vertrok Theodore Roosevelt naar het westen, naar North Dakota, waar hij zich vestigde als rancher. In de extreem zware winter van 1886-1887 werd zijn veestapel zowat volledig vernietigd en keerde hij terug naar het oosten waar hij zich in de politiek gooide en opnieuw trouwde, deze keer met zijn jeugdliefde Edith Kermit Carow. Zij kregen vijf kinderen: Theodore Jr., Kermit, Ethel Carow, Archibald Bulloch "Archie" en Quentin.

 

Roosevelt Family

Het gezin van Theodore Roosevelt in 1903

v.l.n.r. Quentin, Theodore, Theodore Jr., Archibald, moeder Alice Lee, Kermit, Edith en Ethel

 

William McKinley William McKinley

 

Op 3 november 1896 won William McKinley de presidentsverkiezingen van zijn democratische tegenstrever William Jennings Bryan en op 4 maart 1897 legde hij de eed af als 25e president van de Verenigde Staten. Garret Hobart werd vicepresident. In die functie werd Hobart de vriend, vertrouweling en raadgever van McKinley. Hij wordt daardoor beschouwd als één van de machtigste vicepresidenten ooit.

 

Garret Hobart Garret Hobart

 

In 1899 werd Hobart ziek. Op 21 november 1899 overleed hij op slechts 55-jarige leeftijd aan een hartziekte in Paterson, New Jersey. Er kwam geen nieuwe vicepresident in zijn plaats.

 

William Jennings Bryan William Jennings Bryan

 

Een jaar later, op 6 november 1900, won McKinley opnieuw de presidentsverkiezingen van William Jennings Bryan, die ook vier jaar eerder zijn Democratische tegenstrever was geweest. Bryan zou in 1908 voor de derde keer de democratische nominatie in de wacht slepen maar voor de derde maal verslagen worden door zijn Republikeinse tegenstander, ditmaal William Howard Taft, die van 1909 tot 1913 president zou worden.

Bij de eedaflegging van McKinley op 4 maart 1901 werd Theodore Roosevelt zijn vicepresident. Hij was ondertussen namelijk uitgegroeid tot een nationale held. Door zijn deelname als commandant van een eenheid vrijwillige cavalerie in de Spaans-Amerikaanse Oorlog, de zogenaamde “Rough Riders”, en zijn optreden op 1 juli 1898 bij de Slag van San Juan Hill werd was Roosevelt voorgedragen voor de Medal of Honor maar de aanvraag werd geweigerd.

 

William McKinley Assassinat De aanslag op William McKinley

 

Toen president McKinley nog maar acht maanden aan zijn tweede ambtstermijn bezig was, werd hij tijdens een bezoek aan de Pan-Amerikaanse tentoonstelling te Buffalo, New York, op 6 september 1901 het slachtoffer van een moordaanslag. De Poolse immigrant Leon Czolgosz, een fanatiek anarchist die tekenen van zwakzinnigheid vertoonde, vuurde tweemaal met een pistool op de president. De eerste kogel ging in zijn schouder, de tweede doorboorde zijn ingewanden en bleef in zijn rug steken. De eerste kogel werd eenvoudig gevonden en verwijderd, maar de tweede kogel konden de chirurgen niet terugvinden. McKinley leek echter te herstellen, waardoor werd besloten om de tweede kogel te laten zitten, omdat het zoeken ernaar mogelijk meer schade zou toebrengen. De pas ontwikkelde X-stralenmachine, die op de tentoonstelling werd gepresenteerd, durfde men nog niet op de president te gebruiken. McKinley was gedurende een week aan de beterhand, maar raakte uiteindelijk in shock en stierf op 14 september 1901, acht dagen na de aanslag, aan de gevolgen van het koudvuur dat zijn verwondingen had aangetast.

Drie kwartier na de dood van McKinley werd de toegesnelde Theodore Roosevelt als nieuwe president beëdigd. Met zijn 42 jaar was Roosevelt de jongste man die ooit president van de Verenigde Staten was geworden, zij het zonder directe verkiezing.

 

 

Theodore Roosevelt cartoon Theodore Roosevelt cartoon

 

In november 1902 nam Theodore Roosevelt deel aan een jachtpartij aan de Mississippi. De meeste deelnemers aan de jacht hadden al iets geschoten behalve de president. Daarom gingen ze op zoek naar een doelwit voor de president. Ze jaagden het jong van een Zwarte Beer op met honden. Toen ze hem te pakken hadden bonden ze hem vast aan een boom zodat de president hem maar had neer te schieten. Roosevelt weigerde echter omdat dit helemaal niet strookte met de manier waarop moet gejaagd worden. Naar aanleiding van deze gebeurtenis werd er in The Washington Post van 16 november 1902 een tekening gepubliceerd van het tafereel door de bekende cartoonist Clifford Berryman die in 1944 de Pulitzer Prize for Editorial Cartooning zou winnen.

 

Teddy Bear Teddy Bear

 

Morris Michtom, de eigenaar van een snoepwinkel in Brooklyn, zag de cartoon en maakte daarop de beer na. Deze opgevulde beer werd zo’n succes dat Michtom in 1907 zijn eigen speelgoedbedrijf oprichtte, de “Ideal Novelty and Toy Company”. In 1982 werd het bedrijf overgenomen door “CBS Toy Company” dat echter later de deuren moest sluiten.

Roosevelt had overigens zelf een hekel aan zijn bijnaam en zijn familieleden noemden hem dan ook nooit zo.

 

Bij de presidentsverkiezingen op 8 november 1904 versloeg Roosevelt zijn democratische tegenstander Alton B. Parker verpletterend met 56% tegen 38%. Roosevelt werd zo de eerste vicepresident die een overleden president had opgevolgd en daarna ook zelf verkozen werd. Voordien waren vier anderen daar niet in geslaagd:

         President William Henry Harrison overleed op 4 april 1841, een maand na zijn eedaflegging. Hij werd opgevolgd door zijn vicepresident John Tyler van de partij van de Whigs. Aangezien dit de eerste maal was in de Amerikaanse geschiedenis dat een regerende president diende te worden opgevolgd ontstonden er nogal wat discussies en twistpunten. Tyler stelde zich dan ook geen kandidaat meer voor de verkiezingen van 1844. Henry Clay werd de kandidaat van de Whigs maar verloor de verkiezingen van de democraat James Polk. Polk was president van 4 maart 1845 tot 4 maart 1849. Hij overleed op 15 juni 1849, slechts 104 dagen nadat zijn ambtstermijn was beëindigd. Nooit overleed een Amerikaanse president zo snel na het einde van zijn termijn.

         Zachary Taylor legde de eed af op 4 maart 1849 en overleed op 9 juli 1850 aan buikgriep na een ambtstermijn van 16 maanden. Vicepresident Millard Fillmore volgde hem op. Voor de presidentverkiezingen van 1852 werd Winfield Scott genomineerd i.p.v. Fillmore. Scott verloor later de verkiezingen van de democraat Franklin Pierce.

         Abraham Lincoln werd in 1860 tot president verkozen en op 8 november 1864 herverkozen voor een tweede ambtstermijn. Op 4 maart 1865 legde hij de eed af. Iets meer dan een maand later werd hij op 15 april 1865 vermoord. Hij werd daarmee de eerste Amerikaanse president die vermoord werd. Vicepresident Andrew Johnson volgde hem op. Bij de nominaties voor de verkiezingen van 1868 werd hij echter slechts vijfde. Horatio Seymour werd de democratische presidentskandidaat maar verloor van Ulysses S. Grant.

         James A. Garfield legde op 4 maart 1881 de eed af. Vier maanden later, op 2 juli 1881, werd hij neergeschoten. Hij bleef nog enkele maanden in leven maar overleed tenslotte op 19 september 1881. Vicepresident Chester A. Arthur volgde hem op maar verloor de strijd om de Republikeinse nominatie ten voordele van James G. Blaine die het later zou moeten afleggen tegen de democraat Grover Cleveland die op 4 maart 1885 de eed aflegde. Anderhalf jaar later overleed Chester A. Arthur op 57-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Na James Polk was hij de president die het snelst overleed na het beëindigen van zijn ambtstermijn.

Later zou Theodore Roosevelt navolging krijgen van Calvin Coolidge (na de plotse dood van Warren G. Harding) in 1924, Harry S. Truman (na de dood van Franklin Delano Roosevelt) in 1948 en Lyndon B. Johnson (na de moord op John F. Kennedy) in 1965.

 

Tijdens zijn ambtstermijn legde Roosevelt o.a. de basis voor de bouw van het Panamakanaal en stichtte hij de Pure Food and Drug Act, de wet op de zuiverheid van voedings- en geneesmiddelen, de eerste regeringsmaatregel ter bescherming van de consument. Deze vomde de basis van de latere Food and Drug Administration.

Voor zijn bemiddeling tussen Rusland en Japan en het tot stand komen van het Verdrag van Portsmouth dat de Russisch-Japanse Oorlog beëindigde ontving hij in 1906 de Nobelprijs voor de Vrede. In 2001 werd hem postuum de hem meer dan 100 jaar eerder geweigerde Medal of Honor in toegekend. Hij is daarmee de enige persoon ter wereld die én de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen en de hoogste militaire onderscheiding van zijn land.

 

William Howard Taft William Howard Taft

 

Nadat Roosevelt in conflict was gekomen met zijn opvolger William Howard Taft, probeerde hij in 1912 opnieuw de Republikeinse nominatie in de wacht slepen. Toen Taft tijdens de Republikeinse Conventie de nominatie in de wacht sleepte verliet Roosevelt met zijn aanhangers op 22 juni 1912 de zaal. Zij stichtten de Progressieve Partij waarvoor Roosevelt presidentskanidaat werd.

 

John Schrank John Schrank

 

Toen hij daarop campagne begon te voeren werd hij op 14 oktober 1912 in Milwaukee, Wisconsin, door John Schrank beschoten.

 

Assissination_Bullet_Damage

De speech en brillendood van Roosevelt na de aanslag

 

De kogel drong zijn lichaam binnen maar drong niet door tot in de longen omdat hij was afgeremd door Roosevelt’s metalen brillendoos en de 50 pagina’s dikke bundel papieren van zijn speech. Hij vervolgde zijn programma en speechte gedurende anderhalf uur. Achteraf werd hij onderzocht en besloot men dat het gevaarlijker was de kogel te verwijderen dan hem te laten zitten. Roosevelt bleef de rest van zijn leven rondlopen met de kogel in zijn lichaam.

De verkiezingen werden op 5 november 1912 gewonnen door de democraat Woodrow Wilson, de eerste democratische president sinds Grover Cleveland (1892-1896). Roosevelt haalde wel meer stemmen dan Taft. In 1916 hield de Progressieve Partij al op te bestaan.

 

Quentin Roosevelt Quentin Roosevelt Ted_Cane_France Theodore Roosevelt Jr.

 

Twee jaar later kwam Roosevelt’s jongste zoon Quentin op 14 juli 1918 boven Frankrijk om het leven bij een luchtgevecht. Aangemoedigd door zijn vader had hij dienst genomen in het US Army Air Corps om gevechtspiloot te worden. In 1944 zou hij worden overgebracht naar het Normandy American Cemetery and Memorial om te worden begraven naast zijn oudere broer Theodore Jr., die als enige generaal bij de eerste aanvallersgolf was op Utah Beach op D-Day en een maand later aan een hartaanval overleed.

 

Quentin_Roosevelt_headstone Roosevelt graf 02

 

Teddy Roosevelt Graf Het graf van president Theodore Roosevelt

 

Op 6 januari 1919 overleed president Theodore Roosevelt in zijn slaap na een ziekte van twee-en-een-halve maand. Hij was 60 jaar en werd begraven op het Youngs Memorial Cemetery.

 

Roosevelt was de eerste Amerikaanse president die naar het buitenland reisde (Panama) en de eerste Amerikaanse president die met een auto reed!

 

Volgens de psychologe Kay Redfield Jamison, expert op het gebied van de bipolaire stoornis, was Roosevelt – hoewel hij soms een lichte depressie doormaakte – chronisch hypomaan. Hij zat altijd vol energie, had grootheidsideeën, was in een opgetogen stemming, rusteloos, praatte erg veel, en altijd enthousiast. Hij sliep maar weinig, en was voortdurend bezig met besturen, schrijven, en onderzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s