Yitzhak Shamir Yitzhak Shamir

Vandaag, woensdag 15 oktober 2008, wordt de op 15 oktober 1915 in Ruzinoy (toen Polen, nu Wit-Rusland) geboren oud-premier van Israël, Yitzhak Shamir, 93 jaar. Hij was van 1983 tot 1984 en van 1986 tot 1992 de premier van Israël.

Shamir was één van de leiders van de Lechi – ook bekend van als de "Stern Gang" – die verantwoordelijk was voor de moord op de VN-gezant voor het Midden-Oosten graaf Folke Bernadotte in 1948. Daarover had ik het ook al op woensdag 17 september 2008.

Shamir bouwde een reputatie op als havik binnen de Likoed. Hij was tegen de Camp David-akkoorden, het vredesverdrag met Egypte en een voorstander van de nederzettingspolitiek op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

In 1982 trok Israël onder Menahem Begin – die in 1977 en 1981 de verkiezingen had gewonnen – Libanon binnen om de PLO buiten raketaanvalsbereik van de noordelijke grens te krijgen. Naar aanleiding van de bloedbaden in Sabra en Shatila, die Libanese christelijke milities (zogenaamde falangisten) aanrichtten op Palestijnse vluchtelingen en waarbij vele duizenden burgers omkwamen, kwam in Israël een protestbeweging op gang die onafhankelijk juridisch onderzoek eiste. Dat onderzoek kwam er in de vorm van commissie Cahn, die concludeerde dat minister van defensie Ariel Sharon – die later premier zou worden en nu al bijna drie jaar in coma ligt na een hersenbloeding –  zijdelingse verantwoordelijkheid droeg voor het bloedbad, waarna hij moest aftreden. Begin kwam weinig gehavend uit het onderzoek, maar het was duidelijk dat hij zijn greep op de regering had verloren. Eerder al had hij verklaard dat in het gevecht rond het Libanese Beaufort geen Israëlische soldaten waren gesneuveld, hetgeen feitelijk onjuist was. In augustus 1983 trok Begin zich terug uit de politiek en volgde Yitzhak Shamir hem op als premier.

Van 1984 tot september 1986 was Shimon Peres premier, van 1986 tot 1992 terug Shamir.

In 1992 verloor de Likoedpartij de verkiezingen van de Arbeiderspartij van de later vermoorde Yitzhak Rabin. Shamir trad hij af en na enige tijd werd het stil rondom de voormalige Likoed-leider.

 

Moshe Sharett Moshe Sharett

Ook vandaag is het 114 jaar geleden dat op 15 oktober 1894 in Kherson (Oekraïne) en op 7 juli 1965 in Jeruzalem overleden oud-premier van Israël Moshe Sharett werd geboren.

Zijn familie behoorde tot de oprichters van de stad Tel-Aviv.Sharett werd de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Israël. Van 1953 tot 1955 was hij als opvolger van David Ben-Gurion de tweede premier van Israël, maar op 2 november 1955 werd Ben-Gurion al opnieuw premier en dit maal tot in 1963.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s