Margaret Thatcher Margaret Thatcher

Vandaag, maandag 13 oktober 2008, wordt de op 13 oktober 1925 in Grantham, Lincolnshire, als Margaret Hilda Roberts geboren gewezen eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, Margaret Barones Thatcher, 83 jaar.

In 1951 trouwt ze met Denis Thatcher. Op 15 augustus 1953 wordt de tweeling Carol en Mark geboren.

The Iron Lady” (“De IJzeren Dame”) was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij en van 4 mei 1979 tot 28 november 1990 de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië.

In 1975 daagde ze Edward Heath als leider van de Conservatieve Partij uit en won de leiderschapsverkiezing. In 1979 wist ze de parlementsverkiezingen te winnen, waarna ze Eerste Minister werd.

Thatcher werd de langst dienende Britse premier sinds 1827 toen de Earl of Liverpool aftrad. Zij was 11 jaar en 208 dagen premier van Groot-Brittannië. Tony Blair hield het 10 jaar en 56 dagen vol.

Mark thatcher Mark Thatcher

In 1982 wordt haar zoon Mark tijdens de Rally Parijs-Dakar samen met zijn teamgenoten voor zes dagen vermist. Dan worden ze door een Algerijns vliegtuig gevonden. Mark bedankt zijn redders echter niet, wat hem veel kritiek oplevert.

falklandoorlog De Falklandoorlog

Als in maart en april 1982 de leider van de Argentijnse junta Leopoldo Galtieri de Falklandeilanden op de Engelsen veroverde en bezette, was Thatcher de impopulairste Britse leider sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar de IJzeren Lady aarzelde geen ogenblik. De Royal Navy voer uit zoals zij dat in voorbije eeuwen altijd had gedaan als het vaderland in gevaar was. De Falklandoorlog was alleen al vanwege de enorme afstand tot de thuisbasis een enorme uitdaging. In mei landden Engelse troepen op de Falklandeilanden. Op 14 juni 1982 gaven de Argentijnen de hoofdstad Port Stanley over. Op 20 juni 1982 werd een einde gemaakt aan de vijandelijkheden.

destroyer sheffield De vernietiging van de destroyer HMS Sheffield

De Britten verloren de destroyer HMS Sheffield, twee fregatten en een troepentransportschip. 258 Britse soldaten sneuvelden tegenover 649 Argentijnen. 11313 Argentijnse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt.

Het falen van de geheime en diplomatieke diensten, die de Argentijnse invasie niet hadden voorzien, bracht de IJzeren Dame geen schade omdat haar minister van buitenlandse zaken, Lord Carrington, zich opofferde en aftrad.

Een jaar later, in 1983, won ze op de golven van het nationalisme met gemak de verkiezingen.

Arthur Scargill Arthur Scargill

Gesterkt begon Thatcher aan haar voornemen om vele tientallen verlieslijdende kolenmijnen te sluiten. De bonden van mijnwerkers, onder leiding van de radicale Arthur Scargill, organiseerden prompt een landelijke staking in 1984. Er volgde een winter met gewelddadige confrontaties tussen stakers en politie, waarin mijnwerkersgezinnen gebrek leden en bejaarden bij gebrek aan kolen doodvroren. Maar Thatcher won en na 9 maanden gingen de mijnen dicht.

Brighton hotel Brighton Hotel

In de vroege ochtend van 12 oktober 1984 – de dag voor haar 59e verjaardag en gisteren precies 24 jaar geleden – ontsnapte Thatcher aan een bomaanslag van het Provisional IRA op het Brighton hotel waarin een Conferentie van de Conservatieve Partij doorging. Vijf mensen overleefden de aanslag niet. Ze stond er op dat de conferentie de volgende dag gewoon doorging en hield haar speech alsof er niets gebeurd was als teken aan de bommenleggers dat ze niet wijkt voor terrorisme.

Margaret Thatcher en Ronald Reagan Margaret Thatcher en Ronald Reagan

Met de Amerikaanse president Ronald Reagan (president van 1981 tot 1989) kon ze het uitstekend vinden. In Europa voelde ze zich minder thuis.

In 1987 wint ze voor de derde opeenvolgende keer de verkiezingen.

Michael Heseltine Michael Heseltine John Major John Major

In 1990 braken in geheel Groot-Brittannië rellen uit toen Thatcher een inkomensonafhankelijke belasting, de poll tax, in wilde voeren. Het leidde tot haar aftreden: de partij wilde van haar af en verschillende conservatieven daagden Thatcher uit om het leiderschap van de partij. Op 20 november 1990 wint ze nog van Michael Heseltine maar door de stijgende tweedracht in haar partij en deels op het advies van haar man dat aftreden eervoller was dan verslagen worden, beslist ze op 22 november 1990 haar kandidatuur voor de voorzittersverkiezingen in te trekken. Op 27 november 1990 vinden er opnieuw voorzittersverkiezingen plaats. John Major haalt het voor Michael Heseltine en Douglas Hurd. Een dag later werd Major – onder Thatcher nog minister van financiën – premier van Groot-Brittannië.

Denis Thatcher Denis Thatcher

Op 26 juni 2003 overleed haar echtgenoot Sir Denis Thatcher op 88-jarige leeftijd.

Op 25 augustus 2004 wordt haar zoon Mark in Kaapstad, waar hij sinds 1995 woonde, gearresteerd op beschuldiging van het medeorganiseren en deelnemen aan een coup in het oliestaatje Equatoriaal-Guinea. Na tussenkomst van zijn moeder werd hij in januari 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 400.000 Euro. Tijdens de rechtszitting gaf hij toe, dat hij geld had gefourneerd voor een helikopter. Hij zou in de veronderstelling zijn geweest, dat deze bestemd was voor humanitaire hulp in de Soedan.

Carol thatcher Carol Thatcher

Op 7 december 2005 moest ze in het ziekenhuis worden opgenomen toen ze zich plotseling onwel begon te voelen bij de kapper. Ze moest een nacht in het ziekenhuis blijven maar mocht de volgende dag naar huis. Haar dochter Carol maakte bekend dat het korte-termijngeheugen van haar moeder ernstig achteruitging. Anderen bronnen melden dat “De IJzeren Dame” wellicht aan de ziekte van Alzheimer zou lijden. Dit werd in 2008 bevestigd door Carol in haar boek “A Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir”.

In het Engelse programma “De Grootste Brit” aller tijden eindigde Thatcher als 16e, de hoogst geplaatste nog levende persoon.

Tijdens een bijeenkomst lang na haar regeringsperiode zei ze eens: “Ik zag dat jullie me al verwachtten. Op de weg hierheen passeerde ik een affiche van de film ‘The mummy returns’”.

Op 21 februari 2007 onthulde Thatcher een bronzen standbeeld van haarzelf, in het parlementsgebouw. Het staat tegenover het standbeeld van Thatcher’s voorbeeld en voorganger Winston Churchill. Bij de onthulling merkte ze op dat ze liever een ijzeren standbeeld had gehad, maar brons was ook goed, want het roest niet. Ook sprak ze de hoop uit dat het hoofd erop zou blijven staan omdat een ander standbeeld van haar al eens was onthoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s