Harold Pinter Harold Pinter

Vandaag, vrijdag 10 oktober 2008, wordt de op 10 oktober 1930 in Londen geboren Britse toneelschrijver Harold Pinter 78 jaar. Proficiat!

In 2005 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. De toekenning aan hem, hoewel niet omstreden, kwam onverwacht. Doordat enkele dagen voor de bekendmaking in 2005 duidelijk werd dat er in 2004 onenigheid in het Nobelprijscomité was geweest over de prijs voor Elfriede Jelinek, rees het vermoeden dat ditmaal Pinter als compromiskandidaat de prijs kreeg.

 

Jean-Marie Gustave Le Clézio Jean-Marie Gustave Le Clézio

 

Gisteren nog won de 68-jarige Franse romancier Jean-Marie Gustave Le Clézio de Nobelprijs voor de Literatuur. Daarmee werd alweer gekozen voor iemand die niet in het rijtje van de favorieten voorkwam. Daarin zaten o.a. Philip Roth (Verenigde Staten), Claudio Magris (Italië), Amos Oz (Israël) en Haruki Murakami (Japan) zaten.

 

Martti Ahtisaari Martti Ahtisaari

 

De Nobelprijs voor de vrede gaat naar de 71-jarige voormalig president van Finland en VN-diplomaat Martti Ahtisaari als beloning voor zijn jarenlange inzet als bemiddelaar bij internationale conflicten. Zo was Ahtisaari betrokken bij de onafhankelijkheid van Nambië en bemiddelde hij in conflicten in Irak, Kosovo en Indonesië. Het was een enigszins verrassende winnaar. De Chinese dissident Hu Jia – die in de gevangenis zit vanwege zijn inzet voor meer democratie, het milieu en aidspatiënten – gold als grote kanshebber voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. Andere veel genoemde namen waren de Cubaanse dissident Oswaldo Paya, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Quang Do en Bono, de zanger van de rockband U2.

 

Nog nieuws over de Nobelprijzen. Afgelopen maandag ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Duitse viroloog Harald zur Hausen voor zijn ontdekking van humane papillomavirussen (HPV) die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken en naar de Franse virologen Françoise Barré-Sinoussi en Luc Montagnier voor hun ontdekking van het menselijk immuundeficiëntievirus (hiv).

 

George Emil Palade George Emil Palade

 

Een dag later, op dinsdag 7 oktober 2008, overleed op 95-jarige leeftijd in San Diego, Californië, de op 19 november 1912 in Moldavië geboren Roemeense celbioloog en winnaar van de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde 1974, George Emil Palade. Hij won de Nobelprijs samen met Albert Claude en onze landgenoot Christian de Duve voor het beschrijven van de structuur en functie van organellen in biologische cellen. In 1952 was Palade genaturaliseerd tot inwoner van de Verenigde Staten.

 

Christian de Duve Christian de Duve

 

Christian de Duve is na de in Moskou geboren en tot Belg genaturaliseerde Ilya Prigogine – die in 1977 de Nobelprijs voor de Scheikunde kreeg – de laatste Belgische Nobelprijswinnaar. Hij is acht dagen geleden 91 jaar geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s