Edith Piaf Edith Piaf

Gisteren werd in de media uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat het precies 30 jaar geleden was dat Jacques Brel op 9 oktober 1978 in Parijs overleed.

Vandaag, vrijdag 10 oktober 2008, is het precies 45 jaar geleden dat op 10 oktober 1963 in Plascassier de op 19 december 1915 in Parijs als Edith Giovanna Gassion geboren Franse chansonnière en één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft, Edith Piaf, op slechts 47-jarige leeftijd overleed.

Piaf betekent in het Frans “mus”. Ze werd ook wel “Het Meisje Mus” (“La môme Piaf”) genoemd. De film die vorig jaar over haar gemaakt werd heette dan ook toepasselijk “La Môme”. Die bijnaam was haar gegeven door de nachtclubeigenaar Louis Leplée die haar aanmoedigde om te blijven zingen. Leplée werd kort daarna vermoord. Piaf werd vrijgesproken van medeplichtigheid, waarvan zij aanvankelijk werd verdacht.

Edith Piaf werd in Parijs geboren als dochter van een kroegzangeres en een acrobaat. Zij werd door haar grootmoeder, die in Normandië een bordeel runde, opgevoed. Haar debuut als zangeres maakte ze rond haar 15e jaar, toen zij voor het eerst optrad als straatzangeres. Toen Piaf 17 jaar oud was kreeg zij een dochter (Marcelle), verwekt door Louis Dupont, een Parijse bode op wie zij verliefd was geworden. Het kind stierf echter op 2-jarige leeftijd door hersenvliesontsteking.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog schreef Piaf haar meest befaamde lied “La vie en rose”. Zij was toen zowel bij de Duitse bezetters als onder de Franse bevolking een geliefde zangeres. Na de oorlog trad ze overal in Europa op en breidde haar roem zich ook buiten Frankrijk uit. Haar tragische leven wordt weerspiegeld in haar muziek, met als specialiteit de met hartverscheurende stem voorgedragen scherpe ballade.

Jean Cocteau Jean Cocteau Marcel Cerdan Marcel Cerdan

Piaf raakte bevriend met verschillende beroemdheden zoals de acteur Maurice Chevalier, de dichter Jacques Borgeat en Jean Cocteau die in 1940 het toneelspel “Le Bel Indifferent” voor haar schreef, maar de grote liefde van Piaf was de bokser Marcel Cerdan. Cerdan was echter reeds gehuwd en hij had drie kinderen. Piaf was zijn maîtresse.

Op 23 mei 1948 werd Marcel Cerdan in het Heizelstadion in Brussel voor 20.000 toeschouwers geklopt door regerend Europees kampioen middengewicht, onze landgenoot Cyrille “Tarzan” Delannoit. De overwinning was des te opmerkelijker daar dit de allereerste nederlaag was van Cerdan in 105 bokskampen. Cerdan won wel de herkansing op 10 juli 1948. Het levensverhaal van Cyriel Delannoit was de inspiratiebron voor de televisieserie “Koning van de Wereld” met o.a. Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Decleir, Carry Goossens en Josse De Pauw.

Op 21 september 1948 werd Marcel Cerdan in de Verenigde Staten wereldkampioen boksen nadat hij Tony Zale – die wereldkampioen was geworden na een overwinning tegen de legendarische Rocky Graziano – knock-out sloeg. Om zijn wereldtitel te verdedigen trok Cerdan in 1949 terug naar de Verenigde Staten voor een gevecht met Jake LaMotta, “The Raging Bull” waarover in 1980 een film werd gemaakt met Robert De Niro in de hoofdrol. Op 16 juni 1949 werd Cerdan in Detroit geklopt door Jake LaMotta. Een revanche was voorzien voor 2 december 1949 in het Madison Square Garden.

Op 27 oktober 1949 vloog Cerdan terug naar Parijs om bij Piaf te zijn. Het vliegtuig stortte echter neer boven de Azoren en alle inzittenden kwamen om het leven. Naast Cerdan zaten ook de bekende violiste Ginette Neveu en de schilder Bernard Boutet de Monvel in het gecrashte vliegtuig.

Theophanis Lamboukas

Theophanis Lamboukas onder zijn artiestennaam Théo Sarapo

Piaf had veel moeite om haar verdriet te boven te komen. Toch huwde zij daarna tweemaal. Van 1952 tot 1956 was zij getrouwd met de zanger Jacques Pills. In 1962 trouwde zij met Theophanis Lamboukas, een 20 jaar jongere zanger en acteur. Theo Lamboukas was openlijk homofiel. Zijn vriend Claude Figus – die in juli 1963 zelfmoord zou plegen – was Piaf’s persoonlijke secretaris. Dit laatste huwelijk van Piaf leidde tot veel kritiek. Lamboukas werd ervan verdacht Edith getrouwd te hebben om haar roem en geld. Edith eiste publiekelijk haar recht op om hem lief te hebben en zong daarom “Le droit d’aimer” voor haar geliefde.

Parijs Olympia is de plaats waar Edith Piaf bekendheid bereikte en waar zij slechts een paar maanden vóór haar dood nog een van haar meest gedenkwaardige concerten gaf.

Piaf stierf aan een inwendige bloeding in Plascassier, een plaatsje in de buurt van Cannes in Zuid-Frankrijk op 10 oktober 1963. Haar lichaam werd vervolgens per ambulance naar haar huis in Parijs overgebracht waar het voor publiek werd opgebaard. De bekendmaking van haar dood was pas een dag later, namelijk op 11 oktober. Jean Cocteau werd binnen enkele uren na het horen van dit nieuws door een hartaanval getroffen en stierf.

Edith Piaf graf Het graf van Edith Piaf op Père-Lachaise

Edith werd begraven op de bekende begraafplaats van Père-Lachaise in Parijs. Haar begrafenis trok honderdduizenden mensen naar de straten van Parijs en de ceremonie bij de begraafplaats werd geblokkeerd door meer dan veertigduizend fans.

Charles Aznavour, die zijn carrièrestart aan Piaf te danken had – ze ging met hem op reis in Frankrijk en de Verenigde Staten – herinnerde eraan dat de begrafenis van Piaf het enige moment was na de Tweede Wereldoorlog dat het hele verkeer van Parijs stil lag.

Theophanis Lamboukas overleed op 28 augustus 1970. Hij werd naast Piaf begraven.

Jacques Pills overleed minder dan een maand later op 12 september 1970.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s