Spiro Theodore Agnew Spiro Theodore Agnew

Gisteren had ik het nog over Amerikaanse vicepresidenten, vandaag ga ik op die weg voort.

Want het is vandaag, vrijdag 10 oktober 2008, precies 35 jaar geleden, dat op 10 oktober 1973 Spiro Theodore Agnew, sinds 20 januari 1969 vicepresident onder president Richard Nixon, aftrad na beschuldigingen van belastingontduiking en omkoping toen hij tussen 1967 en 1969 gouverneur was van Maryland.

Uiteindelijk legde hij een verklaring "nolo contendere" af, wat wil zeggen dat hij de beschuldigingen noch toegaf noch ontkende en betaalde een boete van $10.000. Dit bedrag was zo belachelijk laag dat men al spottend zegde dat Andrew de beste zaak gedaan had sinds “Isaac op de berg Moria door Gods tussenkomst niet door zijn vader Abraham werd geofferd”…

Agnew – die geboren werd als Spiros Anagnostopoulos – werd op 6 december 1973 opgevolgd door Gerald Ford. Nadat Spiro T. Agnew de politiek verlaten had was hij werkzaam als zakenman. In januari 1983 werd hij veroordeeld tot het betalen van $270.000 aan de staat Maryland.

Hij overleed op 17 september 1996 in Maryland op 77-jarige leeftijd.

 

Richard Nixon Richard Nixon

In de periode dat Spiro T. Agnew ontslag nam, zat zijn president opgescheept met zijn eigen problemen. In de loop van 1973 was het Watergateschandaal losgebarsten en minder dan een jaar na Agnew nam Nixon op 9 augustus 1974 ontslag waarna hij werd opgevolgd door de opvolger van Spiro T. Agnew… In 1976 verloor Ford de presidentsverkiezingen tegen Jimmy Carter die op 20 januari 1977 de eed aflegde als 39ste President van de Verenigde Staten.

 

John C Calhoun John C. Calhoun

In de geschiedenis van de Verenigde Staten was Spiro T. Agnew nog maar de tweede vicepresident die ontslag nam. Eerder deed John C. Calhoun hem dat al voor, al waren de omstandigheden enigszins anders. Calhoun – die een groot voorstander was van de slavernij – was vicepresident onder John Quincy Adams (1825-1829) en Andrew Jackson (1829–1837). Calhoun’s relatie met Jackson ging echter van kwaad naar erger en toen hij in 1832 verkozen werd als senator voor zijn thuisstaat Zuid-Carolina nam hij ontslag als vicepresident om als senator te gaan zetelen.

 

Martin Van Buren Martin Van Buren

Als vicepresident werd hij opgevolgd door de latere president Martin Van Buren, van Nederlandse afkomst en de enige president wiens moedertaal niet Engels maar Nederlands was. In 1631 was één van zijn verre voorouders vanuit Nederland geëmigreerd naar de Nieuwe Wereld. Tevens was Van Buren de eerste president die als Amerikaans burger geboren was. Zijn voorgangers waren allemaal geboren voor de revolutie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s