Jesse Jackson Jesse Jackson

Nu de Amerikaanse democratische presidentskandidaat Barack Obama dagelijks het nieuws haalt, kunnen we misschien eens terugdenken aan die andere zwarte presidentskandidaat, dominee Jesse Jackson. Geboren als Jesse Louis Burns op 8 oktober 1941 in Greenville, South Carolina, wordt hij vandaag 67 jaar oud.

Jesse Jackson deed tweemaal een poging de democratische nominatie voor het presidentschap te behalen, namelijk in 1984 en 1988.

In 1984 werd hij derde achter Senator Gary Hart en Walter Mondale, de voormalige vicepresident van Jimmy Carter. Mondale won de nominatie maar samen met running mate Geraldine Ferraro moest hij de duimen leggen tegen het duo Ronald Reagan en George Bush.

Geraldine Ferraro was de eerste vrouwelijke kandidaat vicepresident en dus de voorgangster van Sarah Palin, de huidige kandidaat vicepresident voor de Republikeinen.

In 1988 deed Jesse Jackson opnieuw een gooi naar de democratische nominatie. Hij won in 11 staten de Democratische voorverkiezingen maar moest het uiteindelijk toch afleggen tegen de gouverneur van Massachusetts Michael Dukakis die de Texaanse senator Lloyd Bentsen als running mate koos. Bentsen maakte indruk tijdens een televisiedebat met zijn Republikeinse tegenkandidaat Dan Quayle. Toen de laatste zichzelf vergeleek met John F. Kennedy (die ook wel Jack Kennedy werd genoemd) antwoordde Bentsen: “Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you’re no Jack Kennedy.” ("Senator, ik diende onder Jack Kennedy, ik kende Jack Kennedy, Jack Kennedy was een vriend van mij. Senator, u bent geen Jack Kennedy.") Maar toch verloren Dukakis en Bentsen de verkiezingen van George Bush en Dan Quayle. Lloyd Bentsen overleed twee jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s