Romanie Pollet is sinds vandaag de negende oudste Belgische inwoonster ooit. Gisteren was ze 109 jaar en 289 dagen oud en dat was even oud als Irma Van de Voorde toen die op 18 augustus 2007 overleed. Notteboom was op dat moment de oudste inwoonster van ons land. Zij werd opgevolgd door Marcelle Droogmans die op haar beurt op 14 januari van dit jaar overleed. Vanaf dan was Romanie Pollet de oudste inwoonster van België.

Romanie Pollet werd geboren in Gistel op 21 december 1898. Zij verblijft nu al een tiental jaar in een rusthuis in Ganshoren. “De gezondheid van mevrouw Pollet is nog vrij goed”, vertelde Philippe Callewaert, de directeur van het rusthuis, begin dit jaar. “Opvallend is dat ze elke dag luide muziek wil horen op de radio. Dan begint ze op haar stoel te bewegen en met haar armen te zwaaien. Ze beleeft nog heel veel plezier. Het is wel jammer dat ze weinig contact heeft met de familie. Ze is hier al 10 jaar en ik heb nog geen enkel familielid gezien. Maar onze personeelsleden leggen haar goed in de watten. We beschouwen haar dan ook echt als familie.” Romanie Pollet eet elke dag vruchten, joghurt en veel ijsjes. Ze is nog in staat om zelf te eten. “We hebben veel bejaarden die zich in een slechtere toestand bevinden”, weet Callewaert. “Ze hoort nog goed, maar haar zicht is niet meer wat het geweest is. Om haar spieren soepel te houden, laten we elke dag een kinesist komen.”. Ook de burgemeester van Ganshoren is trots. “Ze is de oudste inwoner van onze gemeente en daar zijn we natuurlijk heel fier over. Ik ga ze nog heel regelmatig bezoeken. Ze is altijd heel vriendelijk. We zijn een toffe gemeente waar onze inwoners zich goed voelen.”

Op 23 januari van volgend jaar wordt ze de achtste oudste inwoonster van België ooit.

Bernardina Van Dommelen, onze tweede oudste inwoonster, is 84 dagen jonger dan Romanie Pollet.

Even een persoonlijk tussendoortje. Toen Romanie Pollet exact zo oud was als ik vandaag, was het 11 maart 1944…

En we gaan die oefening ook eens doen voor Edna Parker de oudste vrouw ter wereld. Geboren op 20 april 1893 is zij vandaag 115 jaar en 170 dagen oud. Toen zij zo oud was als ik vandaag was het… 10 juli 1938! Op die dag vestigde de excentrieke miljonair Howard Hughes een nieuw record door met een vliegtuig in 91 uur rond de wereld te vliegen.

De Tweede Wereldoorlog zou pas meer dan een jaar later beginnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s