Carole Lombard Carole Lombard

Vandaag, maandag 6 oktober 2008, is het precies 100 jaar geleden dat op 6 oktober 1908 in Fort Wayne de Amerikaans actrice Carole Lombard als Jane Alice Peters werd geboren.

Carole Lombard begon pas beroemd te worden toen de geluidsfilms in zwang raakten.

In 1930 ontmoette ze de 16 jaar oudere William Powell, met wie ze trouwde op 26 juni 1931. Ze scheidden al in 1933 maar bleven vrienden.

 

Twentieth Century

Carole Lombard en John Barrymore in “Twentieth Century”

 

In 1934 speelde ze samen met de toen al levende legende John Barrymore in Howard Hawks’ “Twentieth Century”, een film die samen met Frank Capra’s “It Happened One Night” beschouwd wordt als het prototype voor de zgn. screwball comedy.

 

My Man Godfrey De affiche van “My Man Godfrey”

 

In 1936 speelde ze met haar ex-man William Powell in “My Man Godfrey” van Gregory La Cava waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg voor Beste Actrice. De film kreeg in totaal zes Oscarnominaties. Het was de eerste film die genomineerd was voor de vier Oscars voor acteurs en actrices en niet voor Beste Film en de enige film die zes Oscarnominaties kreeg en er geen enkele won.

Datzelfde jaar begon Carole Lombard een affaire met Clark Gable.

Ze wou dolgraag de rol van Scarlett O’Hara in “Gone With The Wind” maar kreeg niet eens een screentest en dit terwijl Gable de rol van Rhett Butler kreeg toegewezen.

 

Carole Lombard en Clark Gable Carole Lombard en Clark Gable

 

Op 7 maart 1939 scheidde Gable van zijn toenmalige vrouw Ria Langham en trouwde een paar weken later, op 29 maart 1939, met Carole Lombard.

 

Mr  Mrs Smith De affiche van “Mr. & Mrs. Smith”

 

Carole Lombard speelde o.a. met James Stewart en Cary Grant en in de Alfred Hitchcock komedie “Mr. & Mrs. Smith” uit 1941.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, trok Carole naar Indiana om aan fondswerving te doen voor de oorlogsinspanning. Op 16 januari 1942 vloog ze per vliegtuig terug naar Californië. Het vliegtuig stortte echter neer in Table Rock Mountain, Nevada, en alle passagiers – waaronder ook haar moeder – stierven. Lombard werd 33 jaar oud.

In haar laatste film, “To Be or Not to Be” van Ernst Lubitsch uit 1942, zat een opname waarin ze de woorden sprak: “What can happen on a plane?”. Toen de film twee maanden na haar dood uitkwam was deze scène geschrapt.

Toen ze verongelukte stond ze op het punt om mee te spelen in “They All Kissed The Bride”. Zij werd vervangen door Joan Crawford. Omdat Crawford besefte dat ze haar rol te danken had aan de dood van Lombard, schonk ze het geld dat ze met de film verdiende aan het Rode Kruis.

Carole Lombard ligt begraven op Forest Lawn Memorial Park, Glendale, Los Angeles County, Californië.         

 

Carole Lombard graf2 Carole Lombard graf1

 

Clark Gable trouwde later nog met Sylvia Ashley en Kay Williams. Hij overleed op 16 november 1960.

William Powell werd 91 jaar. Hij overleed op 5 maart 1984. Op 6 januari 1940 was hij opnieuw getrouwd met Diana Lewis. Bij zijn dood waren zij nog steeds samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s