Roland Garros4 Roland Garros

 

Vandaag, zondag 5 oktober 2008, is het precies 90 jaar geleden dat de op 6 oktober 1888 in Saint-Denis op het Franse overzeese departement Réunion geboren Franse vliegtuigpionier en oorlogsheld Roland Garros op 5 oktober 1918 in Vouziers werd neergeschoten.

 

Roland Garros1

Standbeeld van Roland Garros in Saint-Denis, Réunion

 

Roland Garros kwam voor het eerst in de publiciteit toen hij op 23 september 1913 met succes non-stop de Middellandse Zee overstak in een eenmotorig vliegtuig. Garros vertrok van Fréjus in Frankrijk en landde in Bizerte aan de Tunesische kust. Hij vloog in een Morane-Soulnier met een 60 pk-motor over Corsica en Sicilië naar Afrika. Bij de landing had hij nog slechts een paar liter brandstof over.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roland Garros de eerste die vijandelijke vliegtuigen neerschoot met een zelfontworpen constructie van op de propeller geplaatste metalen plaatjes welke de propeller beschermde bij het recht naar voren schieten. Hij wordt wel de eerste gevechtspiloot van zijn soort genoemd.

 

Roland Garros3

 

Toen hij op 18 april 1915 zelf werd neergeschoten op de grens tussen het West-Vlaamse Ingelmunster en Hulste maakten Duitse strijdkrachten hem krijgsgevangen en confisqueerden ook zijn vliegtuigje. Vervolgens maakte de toen in Duitsland werkende Nederlander Anthony Fokker zijn uitvinding na, en verbeterde die. De Duitse luchtmacht wist daarmee enige tijd het luchtruim te beheersen. De Engelse RAF noemde de constructie destijds “The Fokker Scourge” (“De Fokker Gesel”).

In 1918 wist Garros uit zijn gevangenschap te ontsnappen. Hij kwam op 5 oktober 1918 van dat jaar om in een luchtgevecht bij Saint-Morel in de Ardennen en werd in het naburige Vouziers, tussen Sedan en Reims, begraven.

 

Roland Garros2 Graf van Roland Garros in Vouziers

 

Frankrijk eerde de nationale held in 1927 postuum door de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem te vernoemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s