Eddie Cochran Eddie Cochran

Vandaag, vrijdag 3 oktober 2008, is het precies 70 jaar geleden dat op 3 oktober 1938 in Albert Lea, Minnesota, de Amerikaanse rockabillyzanger en -gitarist Eddie Cochran werd geboren.

Begin 1957 had Eddie Cochran zijn eerste hit in de Verenigde Staten met het nummer "Sittin’ on the Balcony", geschreven door John D. Loudermilk. De meeste van zijn nummers schreef hij echter zelf, waaronder "Summertime Blues", zijn grootste hit in de VS. "Summertime Blues" zou van grote invloed zijn op latere muziek, onder andere door het zogenaamde overdubbing, een destijds vrij zeldzame techniek. "C’mon Everybody" uit 1958 was zijn laatste grote hit in de Verenigde Staten, maar het nummer betekende zijn grote doorbraak in Groot-Brittannië, waar het zijn eerste top-tienhit werd.

Gene Vincent Gene Vincent

Tijdens de lente van 1960 tourde hij samen met zijn vriend Gene Vincent met veel succes door Groot-Brittannië.

Sharon Sheeley Eddie Cochran en Sharon Sheeley

Op 17 april van dat jaar raakten hij, Gene Vincent en zijn vriendin, de liedschrijfster Sharon Sheeley, betrokken in een auto-ongeluk nabij Chippenham in het zuidwesten van Engeland, toen ze onderweg waren naar het vliegveld van Londen. Vincent en Sheeley overleefden het, maar Eddie Cochran stierf diezelfde dag. Hij was slechts 21 jaar oud.

Gene Vincent probeerde nadien zijn carrière nog te hervatten met country en folkmuziek maar zonder succes. In 1971 stierf hij aan een maagzweer.

Sharon Sheeley overleed op 17 mei 2002 in Los Angeles, vijf dagen nadat ze een hersenbloeding had gekregen. Ze was 62 jaar.

Eddie Cochran graf1 Eddie Cochran graf2

Eddie Cochran werd begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Cypress, Orange County, in Californië. Later werd hier ook o.a. Karen Carpenter begraven.

Eddie Cochran was zeer productief, en na zijn overlijden zijn veel platen met nieuw materiaal uitgebracht, die vooral in Groot-Brittannië goed verkochten. De single "Three Steps to Heaven" werd in dat land ook postuum, een maand na zijn overlijden, een nummer-éénhit.

Veel van Cochran’s nummers gingen over de vreugdes van het leven als tiener. Hij wordt hierdoor wel eens vergeleken met Buddy Holly. Ook zijn tragische dood roept herinneringen op aan Holly, maar daar kom ik binnen 123 dagen op terug als ik hier de 50e verjaardag herdenk van “The Day the Music Died”.

 

Chubby Checker toen Chubby Checker toen

Precies drie jaar na de geboorte van Eddie Cochran werd op 3 oktober 1941 in Andrews of Spring Gulley, South Carolina, de als Ernest Evans geboren Amerikaans zanger Chubby Checker geboren. Hij wordt vandaag 67 jaar. Proficiat!

Zijn artiestennaam ontstond door het feit dat hij door zijn vrienden al "Chubby" (Engels voor dikkertje) werd genoemd. Zijn Fats Domino imitaties brachten hem op het idee om zijn familienaam ook naar een spelletje te noemen, namelijk “dammen” of in het Engels “Checker”.

Dit leverde de leuke woordspeling Chubby Checker op. Zoiets als “Vetje Domino” en “Dikkertje Dammen” dus.

Hank Ballard and the Midnighters nam 11 november 1959 de originele versie van “The Twist” op als b-kant van "Teardrops On Your Letter". Bij deze plaat hoorde een dansje om hun optreden in The Peacock Club in Atlanta wat op te vrolijken. Hoewel het liedje bij het publiek leek aan te slaan liepen diverse pogingen hier iets mee te doen op niets uit. Zelfs toen Chubby het nummer in juni 1959 inzong vond Cameo-Parkway het slechts goed genoeg voor een b-kant. Door Checkers volhardendheid verloor hij door veel optreden niet alleen 15 kilo, maar werd The Twist uiteindelijk een nummer 1-hit in 1960, en bleef de plaat ruim 16 weken lang genoteerd staan. Het nummer bezorgde Checker zijn doorbraak en zijn titel als ongekroonde koning van de twist. In 1961 steeg “The Twist” voor een tweede keer naar de eerste plaats en bleef maar liefst 18 weken staan. Daarmee werd Chubby Checker de eerste artiest met twee keer een nummer 1 notering met de zelfde plaat.

In 1961 kwam de opvolger van “The Twist” uit, "Let’s Twist Again (Like We Did Last Summer)".

Catharina Lodders miss world Catharina Lodders Miss World 1962

Na 1963 was de danshype een beetje over en Checker concentreerde zich op Europa dat qua muziek een beetje achterliep op de VS. In oktober 1963 leerde hij op de Duitse Bierfesten de Nederlandse Catharina Lodders, de Miss World van 1962 kennen. In 1964 trouwden ze in de Lutherse kerk van Pennsauken in de Amerikaanse staat New Jersey. Kort voor het huwelijk schreef Checker de hit "Loddy Lo", voor Catharina. Checker en Lodders kregen drie kinderen waarvan twee dochters als fotomodel hun brood verdienen. Hoewel Checker in 1983 een buitenechtelijk kind krijgt blijft het stel tot op heden gelukkig getrouwd. Mistie McCray Bass, zoals het buitenechtelijk meisje noemt, brengt het later tot beroeps-basketbalspeelster bij de Houston Comets in de Women’s National Basketball Association. Na haar huwelijk op 7 augustus 2004 met Kenny Williams – haar voormalige collega basketbalspeler aan de University of North Texas – gaat ze verder door het leven onder de naam Mistie Williams.

Catharina Lodders en Chubby CHecker Catharina Lodders en Chubby Checker

Chubby Checker zelf kon de rest van zijn leven op zijn muzikale successen teren. In 2000 begon hij een groothandel in snacks genaamd The Last Twist, Inc. en Chubby Checker Snacks. Tevens introduceerde hij de Checkerlicious Express, een rijdende snack roadshow met Checker zelf aan het stuur.

Chubby Checker nu Chubby Checker nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s