pravda Pravda

Vandaag, vrijdag 3 oktober 2008, is het precies 100 jaar geleden dat het eerste nummer van de “Pravda” – Russisch voor “De Waarheid” – verscheen, het Russisch dagblad dat van 1917 tot en met 22 augustus 1991 het officiële orgaan van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie was.

Leon Trotsky Leon Trotsky

Leon Trotsky – geboren op 7 november 1879 in Oekraïne – sloot zich toen hij 17 was aan bij de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Twee jaar later werd hij voor het eerst gearresteerd wegens revolutionaire activiteiten en verbannen naar Siberië. Hij wist echter te ontsnappen en ging naar Londen.

Na “Bloody Sunday” op 22 januari 1905 (zondag 9 januari 1905 volgens de Juliaanse kalender) keerde Trotsky in februari in het geheim terug naar Rusland waar hij in Sint-Petersburg leider werd van de eerste Sovjet.

In september 1905 werd hij weer gearresteerd en na een proces in 1906 opnieuw naar Siberië verbannen.

Op weg naar Siberië slaagde Trotsky er in om in januari 1907 te ontsnappen en terug tot in Londen te geraken. In oktober 1907 verhuisde hij naar Wenen om er deel te nemen aan de activiteiten van de Oostenrijkse Sociaal Democratische Partij.

Daar richtte hij samen met Adolph Joffe en Matvey Skobelev – die beiden rijke ouders hadden en het blad financieel ondersteunden – en Victor Kopp de “Vienna Pravda” op.

Het eerste nummer verscheen op 3 oktober 1908, vandaag precies 100 jaar geleden. Het was een Russisch sociaal democratisch dagblad, gericht op de Russische arbeider, dat in het buitenland werd uitgegeven om de Russische censuur te ontlopen, en daarna Rusland werd binnen gesmokkeld.

In 1910 werd de “Vienna Pravda” een door de partij gefinancierd officieel orgaan. Onenigheid in de partij leidde ertoe dat Trotsky op 15 april 1912 een punt moest zetten achter het uitgeven van de “Vienna Pravda”.

Op 22 april 1912 startten de Bolsjewieken in Sint-Petersburg met een eigen krant, gericht op de arbeiders, en noemden hem de “Pravda”. Trotsky was woedend over deze “overname” van zijn krant door de Bolsjewieken.

Na de Russische revolutie werden de kantoren van de “Pravda” op 3 maart 1918 van Sint-Petersburg verplaatst naar Moskou.

Vanaf het Stalintijdperk werd de krant een propaganda-instrument.

Na de augustusstaatsgreep in Moskou van 1991 liet president Boris Jeltsin op 22 augustus 1991 een decreet uitvaardigen waarmee de “Pravda” werd opgeheven.

De “Pravda” wordt nu uitgegeven als het partijblad van de CPRF, de Communistische Partij van de Russische Federatie en heeft een oplage van ongeveer 100.000 exemplaren.

Op 10 februari 2006 verwoestte een brand het gebouw van de “Pravda”, waardoor het hele archief, alle historische uitgaven en alle beelden verloren gingen.

In de Sovjet-Unie was er naast de “Pravda” nog een ander belangrijk dagblad, genaamd “Izvestia” (“Nieuwsberichten”). In kringen van dissidenten deed het volgende grapje de ronde: "V Pravde njet izvestij, v Izvestiach pravdy njet" (“In de Waarheid staan er geen nieuwsberichten, in de Nieuwsberichten staat er geen waarheid”).

Trotsky zelf werd in 1929 verbannen uit de Sovjet-Unie nadat hij de machtsstrijd met Stalin had verloren. In 1937 moest hij noodgedwongen naar Mexico uitwijken waar hij nog een korte relatie zou hebben met de surrealistische kunstschilderes Frida Kahlo.

Op 20 augustus 1940 werd Leon Trotsky door een geheim agent van Stalin met een ijsbijl het hoofd ingeslagen. De volgende dag overleed hij in een ziekenhuis in Mexico-stad aan zijn verwondingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s