Elie Wiesel

Elie Wiesel

 

Vandaag, dinsdag 30 september 2008, wordt de op 30 september 1928 in Sighet in Roemenië geboren Joodse-Frans-Amerikaans schrijver Elie Wiesel 80 jaar.

In 1944 werd het gezin gedeporteerd door de nazi’s. Zijn moeder en Tzipora, de jongste zus, werden er vermoord. Hij en zijn vader werden naar het aangrenzende werkkamp Auschwitz III Monowitz gestuurd. In januari 1945, werden vader en zoon gedwongen te marcheren naar Buchenwald, waar Elie’s vader overleed. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in een Frans weeshuis gestopt waar hij Frans leerde en later zijn twee andere zussen, Hilda and Bea, terugzag die de kampen ook hadden overleefd.

Hij raakte in contact met de Nobelprijs voor de Literatuurwinnaar François Mauriac, die hem uiteindelijk kon overtuigen zijn Holocaustervaringen op te schrijven. Dat leverde zijn eerste roman, in het Jiddisch, “Un di velt hot geshvign” (“En de wereld zweeg”) op, die in 1956 in Buenos Aires verscheen. Twee jaar later zag de sterk ingekorte bewerking “La nuit” (“Nacht”) het licht, waarschijnlijk Wiesels beroemdste werk en het begin van een lange reeks werken in het Frans.

Later verhuisde Elie Wiesel naar de Verenigde Staten, waar hij zich in 1963 naturaliseerde tot staatsburger. Hij was voorzitter van de “Presidential Commission on the Holocaust” van 1978 tot 1986 en gaf daarmee de leiding over de bouw van het “United States Holocaust Memorial Museum”. Elie Wiesel was daar professor in de humane wetenschappen aan de Boston University.

Tussen 2002 en 2005 deed een commissie, ingesteld door president Ion Iliescu, onderzoek naar de betrokkenheid van Roemenië bij de Holocaust. Wiesel had het voorzitterschap van de commissie op zich genomen. De commissie-Wiesel kwam in 2005 met een getal van 500.000 slachtoffers in joodse en Romakring.

In 2006 wees Elie Wiesel een informeel verzoek af van de Israëlische regering om president van de joodse staat te worden. Hij wilde liever doorgaan met schrijven.

In 1986 won hij de Nobelprijs voor de Vrede.

 

Elie Wiesel kreeg ook de nodige kritiek. Noam Chomsky – de Amerikaanse hoogleraar taalkunde van Joodse afkomst die altijd zeer kritisch heeft gestaan tegenover de gedragingen van Israël – had kritiek op de onvoorwaardelijke steun die Wiesel altijd gaf aan Israël.

 

The Holocaust Industry cover

Cover van "The Holocaust Industry"

 

En de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein – auteur van het boek “De Holocaust-industrie” uit 2000 waarin wordt beschreven hoe de nazi-holocaust door bepaalde zionistische organisaties en door Israël zou worden geëxploiteerd – verweet Wiesel de nazi-holocaust te misbruiken om persoonlijk voordeel te halen uit zijn eigen verleden in de concentratiekampen. Hij beschouwde Wiesel als één van de leiders van de “Holocaust-industrie”, o.a. vanwege het constant goedkeuren door Wiesel van Israëlische daden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s